13. jul 2023 08:12

Strane diplomate u Kini tvrde da se suočavaju sa pojačanim nadzorom vlasti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Strane diplomate u Kini tvrde da se suočavaju sa pojačanim nadzorom vlasti

Foto: Shutterstock.com/BUTENKOV ALEKSEI, ilustracija

PEKING - Pojedine diplomate u Kini tvrde da se suočavaju sa pojačanim nadzorom kineskih vlasti, što onemogućava napore stranih zvaničnika da ponovo ostvare odnose sa zemljom koja je bila izolovana usled pandemije korona virusa.

Govoreći za Rojters, 20 zvaničnika iz 12 zapadnih i azijskih delegacija rekli su da su poslednjih meseci primetili veće prisustvo policije oko nekih diplomatskih objekata i pojačane pokušaje kineskih vlasti da zastraše saradnike ambasada.

Diplomate navode da izazovi sa kojima se suočavaju prilikom organizovanja događaja o rodnoj ravnopravnosti i LGBT pitanjima, pokazuju kako su se pomerile crvene linije kineskih vlasti.

Kao primer su naveli organizovanje projekcije filma i panel diskusije povodom Međunarodnog dana žena kada su se, pred početak događaja, učesnici povukli, rekavši da ih je policija upozorila da ne rade sa stranim misijama.

"Nove akcije kineskih vlasti ograničavaju meku diplomatiju koju sprovode ambasade i izazivaju strah među potencijalnim učesnicima koje već maltretiraju ako žele da izraze bilo kakvu kritiku režima", rekao je Gaj Sen Žak koji je bio kanadski ambasador u Pekingu od 2012. do 2016. godine.

Iz kineskog ministarstva spoljnih poslova poručili su da se "uvek pridržavalo Bečke konvencije i da je pružalo neophodnu zaštitu i pomoć" stranim delegacijama u Kini.

Kineske vlasti su ove godine usvojile izmene zakona o kontrašpijunaži kojim su proširena definicija špijuniranja i policijska ovlašćenja.