14. jul 2023 10:38

Japan pozvao Kinu da pruži naučni doprinos u ispuštanju vode iz Fukušime

Izvor: TANJUG

podeli vest

Japan pozvao Kinu da pruži naučni doprinos u ispuštanju vode iz Fukušime

Foto: shutterstock.com/Andy.LIU, ilustracija

DŽAKARTA - Japan je danas pozvao Kinu da pruži svoj naučni doprinos u procesu ispuštanja prečišćene radioaktivne vode iz oštećene japanske nuklearne elektrane "Fukušima" u okean.

Taj poziv uputio je japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši najvišem kineskom diplomati Vang Jiu tokom njihovog susreta u Džakarti, na marginama godišnjeg bezbednosnog sastanka Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN), saopštilo je japansko ministarstvo spoljnih poslova.

Hajaši je rekao da je Japan spreman da komunicira sa Kinom radi razmene naučnih informacija koje bi mogle da pomognu u procesu ispuštanja radioaktivne vode iz "Fukušime", prenosi Rojters.

Hajaši je istakao da nisu tačne tvrdnje Kine da će ispuštanje radioaktivne vode iz "Fukušime" ugroziti bezbednost životne sredine u regionu, kao i da te tvrdnje nisu zasnovane na naučnim dokazima.

Tokom sastanka, Hajaši je preneo i snažnu zabrinutost Tokija zbog povećane vojne aktivnosti Kine u okolini Japana, kao i zbog vojne saradnje Kine sa Rusijom.

Japanska vlada saopštila je da je voda filtrirana i da je uklonjena većina radioaktivnih elemenata, osim tricijuma, izotopa vodonika koji se teško odvaja od vode.

Prečišćena voda sadržaće tricijum znatno ispod međunarodno odobrenog nivoa pre nego što bude ispuštena u Pacifički okean, navodi Rojters.