15. jul 2023 13:34

Zaharova: Moskva osudila pokušaj Kijeva da napadne rusku nuklearku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zaharova: Moskva osudila pokušaj Kijeva da napadne rusku nuklearku

Foto: Shutterstock.com/Maksim Konstantinov, arhiva

MOSKVA - Moskva je osudila planove Kijeva da upotrebi terorističke metode protiv ruskih nuklearnih elektrana koje mogu izazvati nuklearnu katastrofu velikih razmera u Evropi, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je ovo navela u saopštenju koje je izdato nakon ukrajinskog napada dronom na grad Kurčatov, koji se nalazi u blizini nuklearne elektrane Kursk, preneo je TASS.

"Odlučno osuđujemo zlonamerne planove Ukrajine da aktivno koristi terorističke metode protiv ruskih nuklearnih elektrana, što može dovesti do nuklearne katastrofe velikih razmera u Evropi, navela je Zaharova.

Ona je pozvala međunarodnu zajednicu i rukovodstvo Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA i UN da obrate pažnju na neodgovorno ponašanje Kijeva i oštro ga osude.

Zaharova istakla da je kijevski režim krenuo putem terorizma i da je verovatna meta ukrajinske provokacije dronovima 14. jula bila je nuklearna elektrana Kursk.

"U gradu Kurčatov u Kurskoj oblasti, gde se nalazi nuklearna elektrana Kursk, 14. jula je pala i eksplodirala bespilotna letelica. Zahvaljujući dobro koordinisanoj operaciji snaga PVO koje štite stanicu, kritično važna mesta nisu oštećena. Niko nije povređen", naglasila je ona.

Prema njenim rečima, verovatna meta nove ukrajinske provokacije bila je upravo nuklearna elektrana, što opet svedoči da je kijevski režim krenuo putem metoda nuklearnog terorizma.