24. jul 2023 13:15

Policija u Jerusalimu uhapsila šest demonstranata, korišćeni vodeni topovi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Policija u Jerusalimu uhapsila šest demonstranata, korišćeni vodeni topovi

Foto: AP Photo/Ariel Schalit

JERUSALIM - Izraelska policija koristila je danas vodene topove i uhapsila šest demonstranata ispred izraelskog parlamenta, uoči ključnog glasanja o pravosudnim reformama, koje su izazvale višemesečne masovne proteste u toj zemlji.

Oko 150 glavnih firmi, uključujući banke, počele su danas štrajk, preneo je BBC.

Reforme imaju za cilj da smanje ovlašćenja sudova, za koja vlada smatra da su previše narasla.

Protivnici ističu da reforme ugrožavaju izraelsku demokratiju.

Izraelski predsednik Isak Hercog rekao je da je država u "vanrednom stanju" i apelovao je na političke lidere da postignu kompromis.

Demonstranti su danas protestovali blokirajući bulevar ispred Kneseta u Jerusalimu, gde je policija koristila vodene topove i izgurala ih sa puta, dok su koristili bubnjeve, pištaljke i trube.

Jedan demonstrant je povređen, saopštili su lokalni mediji, a šestoro je uhapšeno, saopštila je policija.

Demonstrant koji je ležao na ulici rekao je za BBC da je prkosio "diktaturi", dodajući da je njegov deda bio razbijač šifara tokom rata protiv nacista u britanskom Blečli parku.

Blečli Park je engleska seoska kuća i imanje u Milton Kinsu, koje je postalo glavni centar savezničkog razbijanja šifri tokom Drugog svetskog rata

Upitan, koliko dugo ne želi da odstupi, rekao je "nikada se nećemo predati".

Demonstranti - desetine hiljada njih, marširali su oko 70 kilometara od Tel Aviva do Jerusalima krajem prošle nedelje u pokušaju da osujete usvajanje prvog zakona iz paketa reformi pravosuđa.

U toku je glasanje o toj meri.

Takozvani zakon o "razumnosti" bi ukinuo ovlašćenje Vrhovnog suda da poništi vladine odluke za koje smatra da su "otišle predaleko".