26. jul 2023 15:38

Predsedništvo Nigera: Garda krenula protiv republike, vojska spremna da ih napadne

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsedništvo Nigera: Garda krenula protiv republike, vojska spremna da ih napadne

Foto: Pool Photo via AP/File/Boureima Hama

NIJAMEJ, Niger - Kancelarije predsednika Nigera Mohameda Bazuma saopštila je danas da su pripadnici predsedničke garde krenuli u akciju protiv republike i da je vojska spremna da ih napadne, "ako se ne opamete".

Posle informacija da pripadnici predsedničke garde drže Bazuma u predsedničkoj palati u prestonici Nijameju, koju su jutros blokirali, predsedništvo je na svom Tviter nalogu navelo da su oni "bezuspešno pokušali da pridobiju podršku drugih bezbednosnih snaga".

U saopštenju se ističe da su Bazum i njegova porodica dobro, prenosi Al Džazira.

Kako je ranije javio Rojters, pristup ministarstvima pored palate takođe je blokiran, a osoblje unutar predsedničke palate nije moglo da uđe u svoje kancelaije.

List "Žan Afrik" piše da predsedničku gardu predvodi general Omar Čiani, koji je služio pod bivšim predsednikom Nigera Mahamaduom Isufuom.

Bazum je ostavio Čianija na funkciji nakon što je došao na vlast.

Mediji su preneli da je predsednik poslednjih dana razmišljao da generala pošalje u penziju.

Bola Tinubu, predsednik susedne Nigerije i novi predsedavajući Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOVAS), nazvao je situaciju u Nigeru „neprijatnim razvojem događaja“ i rekao da je već u „bliskim konsultacijama“ sa drugim liderima u regionu o situaciji.

„Rukovodstvo ECOVAS-a neće prihvatiti bilo kakvu akciju koja ometa nesmetano funkcionisanje legitimne vlasti u Nigeru ili bilo kom delu zapadne Afrike. Učinićemo sve što je u našoj moći da obezbedimo da demokratija bude čvrsto usađena, negovana, dobro ukorenjena i da napreduje u našem regionu“, naveo je on u saopštenju.

Rojters navodi da današnja dešavanja u Nigeru imaju sličnosti sa četiri državna udara koji su se dogodili u susednim zemljama Maliju i Burkini Faso od 2020. godine.

Državni udari u tim zemljama delimično su podstaknuti frustracijom zbog neuspeha vlasti da obuzdaju islamističke pobunjenike u regionu Sahel, koji uključuje Niger.

U martu 2021. je osujećen pokušaj puča u Nigeru, kada je vojna jedinica pokušala da zauzme predsedničku palatu nekoliko dana pre nego što je Bazum trebalo da položi zakletvu.

Niger je ključni saveznik zapadnih sila koje žele da podrže lokalne trupe koje se bore u sukobu koji je zaživeo u Maliju 2012. godine i proširio se na susedne zemlje, uključujući Burkinu Faso i južne primorske države.