26. jul 2023 18:45

NATO jača nadzor nad Crnim morem i osuđuje izlazak Rusije iz Sporazuma o žitu

Izvor: TANJUG

podeli vest

NATO jača nadzor nad Crnim morem i osuđuje izlazak Rusije iz Sporazuma o žitu

Foto: Shutterstock.com/Frolova_Elena, ilustracija

BRISEL - NATO je danas saopštio da osuđuje izlazak Rusije iz sporazuma o bezbednom prolazu brodova sa ukrajinskim žitom crnomorskim rutama i najavio pojačan nadzor nad Crnim morem.

Saopštenje je izdato nakon sastanka Saveta NATO - Ukrajina osnovanog ranije ovog meseca radi koordinacije saradnje Severnoatlantske alijanse i Ukrajine, prenosi Rojters.

"Saveznici i Ukrajina oštro su osudili odluku Rusije o povlačenju iz crnomorskog sporazuma o transportu ukrajinskih žitarica i namerne pokušaje Kremlja da se obustavi izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda od kojih zavise stotine miliona ljudi širom sveta. NATO i saveznici pojačavaju nadzor i izviđanje u regionu Crnog mora, uključujući pomorstvo, patrolne avione i bespilotne letelice", navodi se u saopštenju NATO.

Dogovor koji je omogućio siguran izvoz ukrajinskog žita crnomorskim rutama istekao je 17. jula nakon odluke Kremlja da istupi iz sporazuma.

Zvanična Moskva je poručila da će razmotriti oživljavanje ovog sporazuma ukoliko budu ispunjeni njeni zahtevi o boljim uslovima za izvoz ruskog žita i đubriva.