29. novembar 2022 16:43

Stoltenberg: Pomažemo Ukrajini, Kuleba: brže, brže, brže

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stoltenberg: Pomažemo Ukrajini, Kuleba: brže, brže, brže

Foto: AP/Andreea Alexandru

BUKUREŠT - Poruka sa današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova NATO je da će saveznici nastviti da podržavaju Ukrajinu, rekao je generalni sekretar vojne alijanse Jens Stoltenberg, a šef ukrajinske diplomatije Dmitar Kuleba istakao je da je potrebna brža pomoć.

„Podržaćemo Ukrajinu sve dok bude trebalo, nećemo posustati. Tragedija bi bila za Ukrajinu ako bi Vladimir Putin pobedio, a i za svet jer bi postao opasniji. U interesu je NATO da podrži Ukrajinu“, naglasio je Stoltenberg.

On je posle sastanka sa Kulebom rekao da su se saveznici složili da je potrebno tešnje sarađivati sa Ukrajinom.

„Podrška koju pružamo videlo se predstavlja onu razliku na terenu. Pomoć koju prižamo NATO i EU pomaže“, podvukao je Stoltenberg. Rekao je da su svi šokirani napadima Rusije na ukrajinske gradove i infrastrukturu i činjenicu da Rusija koristi zimu kao oružje.

Kuleba je podsetio da je poslednji put kada se obraćao NATO koristio tri reči „oružje, oružje, oružje“. „To oružje koje sam tada došao da tražim pomaže nam da oslobađamo naše teritorije i građane od zlostavljanja“, naglasio je on.

Kuleba se zahvalio NATO na isporučenom oružju, ali je ukazao da je danas došao sa porukom „brže, brže, brže“.„Zahvalni smo za sve što je do sada urađeno, ali moramo nastaviti da se borimo. Dokazali smo da možemo da pobedimo Rusiju i to je u interesu svih. Ali odluke o oružju, o pokretanja novih linija proizvodnje oružja moraju biti donete brže, kao i odluke o isporuci naoružanja“, poručio je on.

Rekao je da je u Bukurešt došao da razgovara o tome. Istakao je da je važna i pomoć koja nije u oružju, nego u agregatima i ostaloj opremi. „Ta pomoć NATO nam je važna da prođemo kroz zimu. Potrebni su nam sistemi za odbranu od raketa, potrebni su nam IRIS, Houks, Patriot, ali i agregati. Kada budemo imali sisteme za vazdušnu odbranu onda ćemo moći i našu kritičnu infrastrukturu da odbranimo“, kazao je Kuleba na zajedničkom obraćanju novinarima.