2. avgust 2023 13:00

Kremlj: Rusija spremna da se vrati Sporazumu o žitu ako bude ispunjen u celosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kremlj: Rusija spremna da se vrati Sporazumu o žitu ako bude ispunjen u celosti

Foto: AP Photo/Jae C. Hong

MOSKVA - Rusija je spremna da se brzo vrati sporazumu o žitu, ali on treba da bude sproveden i u delu koji se odnosi na Moskvu, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Predsednik Vladimir Putin je to već 100 puta ponovio. Rusije je spremna da se brzo vrati pravom dogovoru. Ne samo razgovorima, već i samom sporazumu. Spremna je da to uradi odmah. Dogovor jednostavno treba sprovesti u delu koji se odnosi na Rusiju. To do sada nije učinjeno", poručio je Peskov, prenosi TASS.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild, nagovestila je juče da je Rusija spremna da se vrati pregovorima o sporazumu koji je omogućavao bezbedan izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Ona je, kako je preneo Rojters, navela da je Sjedinjenim Državama rečeno da je Rusija spremna da se vrati pregovorima o sporazumu, ali je naglasila da Vašington "još nije video nikakve dokaze o tome".

Rusija se 17. jula povukla iz sporazuma o izvozu žita preko ukrajinskih crnomorskih luka zbog, kako je navela, nepoštovanja dela sporazuma koji se odnosio na izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i mineralnih đubriva.