7. avgust 2023 10:40

Nemački MUP predlaže deportacije i neosuđivanih članova kriminalnih grupa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nemački MUP predlaže deportacije i neosuđivanih članova kriminalnih grupa

Foto: Shutterstock.com/Pradeep Thomas Thundiyil, ilustracija

BERLIN - Nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova predlaže deportaciju članova kriminalnih grupa, čak i ako oni sami nisu počinili zločin, što ima za cilj proširivanje mera protiv terorizma na organizovani kriminal, prenosi Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

Prema nacrtu predviđenom za raspravu, "pripadnici zajednica organizovanog kriminala” trebalo bi da izgube pravo na boravak „bez obzira na krivičnu osudu”, izvestio je u nedelju „Zidojče cajtung”.

Cilj predložene promene je da u budućnosti "lakše budu deportovani članovi takozvanih klanskih struktura“, rekla je portparolka ministarstva, navodi list.

Do sada je, prema izveštaju, postojala samo slična opšta regulativa u imigracionom zakonu za oblast borbe protiv terorizma.

Prema nacrtu izmena, ako stranci pripadaju udruženju registrovanom pri nekoj džamiji, a koje je dalo donacije terorističkoj grupi, oni će biti proterani iz Nemačke čak i ako sami nisu prekršili nijedan zakon.

Kako se navodi, nacrt za raspravu je proistekao iz sastanka na saveznom nivou održanom u maju, na kojem su dogovorene različite izmene zakona o azilu i strancima.