29. novembar 2022 18:36

Stoltenberg: Šaljemo poruku jedinstva i podrške Ukrajini

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stoltenberg: Šaljemo poruku jedinstva i podrške Ukrajini

Foto: AP/Vadim Ghirda

BUKUREŠT - Sa sastanka ministara inostranih poslova NATO u Bukureštu šalje se snažna poruka jedinstva Alijanse i podrške Ukrajini, izjavio je večeras u Bukureštu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je na konferenciji za novinare u Bukureštu ukazao da su ukrajinske snage ostvarile značajan napredak oslobađajući teritorije, a da Rusija koristi rakete i dronove ''kako bi ostavila Ukrajinu u mraku i hladnoći''.

Stoltenberg je ponovio da ruski predsednik Vladimir Putin koristi zimu kao oružje sa ciljem da natera Ukrajince da se smrzavaju ili napuste svoju zemlju.

„On želi da slomi hrabri ukrajinski narod“, dodao je Stoltenberg.

On je naglasio da će NATO nastaviti da podržava Ukrajinu koliko god bude trebalo.

Preneo je da je usvojena dodatna pomoć u gorivu i agregatima kako bi se Ukrajini pomoglo u obnovi snabdevanja energijom.

Takođe je kazao da sastanak G7 ima za cilj usvajanje novih odluka o pomoći Ukrajini.

Najavio je da će večeras biti održan sastanak sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom i da će teme biti evroantlanske aspiracije Ukrajine, ali pre svega hitna pomoć Ukrajini u odbrani od ruske agresije.

Stoltenberg je rekao da se radi na isporuci Ukrajini dodatnih sistema protivvazdušne odbrane, ali da je važno da se već isporučeni mogu koristiti, za šta su potrebni delovi i municija.

Kazao je da se sa Ukrajinom radi na dva koloseka, kroz jačanje političkog partnerstva i pružanja praktične pomoći u prelasku sa sovjetske opreme i doktrine na NATO opremu i doktrinu.

Upitan za mirovni plan ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da će to biti tema na sastanku ministra Kulebe sa kolegama iz NATO.

Stoltenberg je rekao da je glavna poruka međutim da je ''samo pravedni mir održivi mir''. ''Mir ne može da bude održiv ako autokratija nadvlada mir i demokratiju.

Ako autokrate pobede, nema održivog mira. Svi žele mir, ali jedini način da se dođe do mira je da se oobezbedi da ne pobedi agresor“, kazao je on.

Najbolji način da se postigne održivi mir, kako je poručio, jeste da se pruži vojna podrška Ukrajini.

''To je način da Rusija razume da ne može postići svoje ratne ciljeve i da će morati da pregovara i bude spremna na ustupke“, naglasio je on.

Stoltenberg je poručio da NATO ima plan za zaštitu i odbranu svojih članica, i da je taj plan aktiviran invazijom Rusije na Ukrajinu.

Najavio je i da će NATO raditi tešnje sa drugim partnerima, i u tom smislu ukazao na sutrašnji sastanak sa predstavnicima BiH, Gruzije i Moldavije.

Upitan da li postoji zabrinutost zbog situacije na Zapadnom Balkanu, rekao je da ona postoji.

U veoma kratkom odgovoru podsetio je da NATO ima svoje članice i partnere u regionu.

''Imamo NATO misiju Kfor na Kosovu sa 4.000 pripadnika. Imamo i svoje prisustvo u Sarajevu. Radimo sa EU tesno na stabilizaciji regiona“, kazao je on.

Pozdravio je ponudu Norveške da iduće godine bude domaćin neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO okupili su se na dvodnevnom sastanku u Bukureštu kako bi doneli odluku o većoj pomoći Ukrajini u odbrani od Rusije.