16. septembar 2023 20:46

Južnoafrička Republika: Sahranjen zulu princ Butelezi, bivši rival Nelsona Mandele

Izvor: TANJUG

podeli vest

Južnoafrička Republika: Sahranjen zulu princ Butelezi, bivši rival Nelsona Mandele

Foto: AP Photo/

ULUNDI, JAR - Hiljade ožalošćenih prisustvovalo je danas državnoj sahrani bivšeg političara i zulu princa Mangosutua Butelezija u južnoafričkom gradu Ulundi.

Butelezi, koji je tokom oslobodilačke borbe protiv rasističkog režima aparthejd u Južnoj Africi bio rival sa Afričkim nacionalnim kongresom (ANC) Nelsona Mandele, preminuo je prošle nedelje u 95. godini.

Osnivač Inkata partije slobode Inkata (IFP) bio je u dva mandata ministar unutrašnjih poslova u vladi nakon aparthejda i pomirenja sa vladajućim rivalom iz ANC-a, Mandelom, prenosi Rojters.

Pre nego što je Butelezi odlučio da zakopa ratnu sekiru, ubijeno je 20.000 ljudi, a stotine hiljada je pobeglo iz svojih domova u borbama između njegovih pristalica i ANC-a.

Grupa pristalica IFP-a ometala je tokom sahrane govor predsednika Južne Afrike Sirila Ramafose, pevajući pesme iz doba borbe i skandirajući: „On nije naš predsednik“.

„Danas nije dan da se upire prstom i okrivljuje“, rekao je Ramafosa, pre nego što je Butelezijev kovčeg iznesen, ogrnut nacionalnom zastavom, ispraćen počasnom artiljerijskom paljbom iz 21 puške.

„Hajde da se radujemo budućnosti sa fokusom na ono što nas ujedinjuje", rekao je južnoafrički predsednik.

Neki od ožalošćenih bili su obučeni u tradicionalnu Zulu odeću od leoparda i drugih životinjskih koža i držali su štitove napravljene od kravlje kože.

Južnoafrički mediji javili su da su dve žirafe i šest impala zaklane i oderane u okviru ritualnih priprema.

Butelezi je osnovao IFP 1975. godine i postao je dominantna snaga u današnjem Kvazulu-Natalu.

Kao i ANC, Butelezi je bio kritičan prema vladavini bele manjine i represiji nad plemenom Zulu i drugim crnačkim narodima u Južnoj Africi.

Međutim, Zulu nacionalistički pokret je bio u krvavim sukobima sa ANC-om 1980-ih i 1990-ih.

ANC-om su dominirali pripadnici rivalske nacije Kosa, a njeni lideri su Butelezijevu spremnost da radi sa vlastima aparthejda videli kao izdaju svih crnih Južnoafrikanaca.

Dve stranke su sklopile mir kada je Butelezi odlučio da učestvuje na prvim izborima u Južnoj Africi 1994. godine nakon ukidanja aparthejda, a na kojima je vlast osvojio Mandela.