18. septembar 2023 05:30

Lula pozvao Zelenskog da se sastanu u Njujorku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lula pozvao Zelenskog da se sastanu u Njujorku

Foto: AP Photo/Eraldo Peres

NJUJORK - Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva pozvao je predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog na sastanak tokom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Ovu informaciju je potvrdio predstavnik brazilskog Senata Žak Vagner, koji je deo Luline delegacije u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi portal G1.

Prema rečima senatora, Zelenskom su ponuđene dva termina za sastanak danas i sutra, kada će se Lula sastati i sa drugim stranim liderima.

Ukrajinska vlada još nije potvrdila učešće Zelenskog.

U izjavi za TV Globo, ukrajinski zvaničnik je rekao da je još u toku procena i da će "sve zavisiti od dnevnog reda dvojice lidera" .

Lula i Zelenski se nikada nisu lično sreli, ali su u martu razgovarali telefonom, podseća brazilski portal.

U maju je Zelenski pokušao da se sastane sa Lulom tokom samita G7 u Japanu, ali je brazilska vlada navela da je nekompatibilnost u rasporedima sprečila njihov susret.

Poziv brazilske vlade Zelenskom dolazi u trenutku kritika na račun Lulinih izjava o mogućnosti da primi predsednika Rusije Vladimira Putina u Brazilu, tokom samita G20 u Rio de Žaneiru, zakazanog za novembar 2024.

On je naveo da ruski predsednik neće biti uhapšen ako otputuje u Brazil, po nalogu za hapšenje koji je protiv njega raspisao Međunarodni krivični sud (MKS).

Brazil je potpisnik sporazuma koji predviđa poštovanje naloga Suda.

Lula je prošlog ponedeljka promenio ton i rekao da će o eventualnom hapšenju odlučivati sudovi.

Zelenski je zahtevao da Lula zauzme čvršći stav u vezi sa ratom Rusije protiv Ukrajine.