18. septembar 2023 14:58

Ukrajinski ministar odbrane zatražio od svojih zamenika da podnesu ostavke u okviru "reforme" Ministarstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ukrajinski ministar odbrane zatražio od svojih zamenika da podnesu ostavke u okviru "reforme" Ministarstva

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

KIJEV - Novi ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov zatražio je od svih šest zamenika ministara odbrane da podnesu dobrovoljnu ostavku na svoju funkciju, javila je Ukrajinska pravda, nakon što je saopšteno da su svi zamenici ministra razrešeni dužnosti.

Pres-služba Kabineta ministra objavila je danas da je vlada razrešila zamenike ministra odbrane Hanu Maljar, Volodimira Gavrilova, Rostislava Zamlinskog, Denisa Šarapova, Andrija Ševčenka i Vitalija Dejnehu.

Maljar je od početka ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine često bila zadužena za objavljivanje informacija o stanju na frontu.

Kostjantin Vaščenko je takođe razrešen dužnosti državnog sekretara Ministarstva odbrane.

"Sada je u toku potpuna obnova", rekao je za Ukrajinsku pravdu izvor iz vlade na visokom nivou. Imena novih zamenika ministra odbrane još nisu saopštena, ali se vode konsultacije o potencijalnim kandidatima, prenela je Ukrajinska pravda.

Umerov je postao novi ministar odbrane Ukrajine 6. septembra, nakon što je predsednik Volodimir Zelenski zatražio smenu Aleksija Reznikova 3. septembra, čiji je mandat u Ministarstvu odbrane bio obeležen sa nekoliko skandala u vezi sa nabavkom opreme i zaliha za ukrajinske vojnike.

Vlada nije obrazložila odluku o smenama, koje su usledile za imenovanjem Rustema Umerova za novog ministra obrane.