26. decembar 2022 08:22

Avganistan: Vodeće NVO obustavile rad posle zabrane talibana da rade žene

Izvor: TANJUG

podeli vest

Avganistan: Vodeće NVO obustavile rad posle zabrane talibana da rade žene

Foto: AP/

KABUL - Pet vodećih nevladinih organizacija (NVO) u Avganistanu obustavilo je rad, nakon što je talibanska vlada zabranila ženama da rade za njih, objavio je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Ker internešenel, Norveški savet za izbeglice (NRC) i Sejv d čildren saopštile su da ne mogu da nastave rad bez svog ženskog osoblja.

Međunarodni komitet spasa je takođe suspendovao svoje usluge, dok je Islamska pomoć saopštila da obustavlja većinu svog rada u Avganistanu.

Međunarodni komitet za spasavanje (IRC), koji zapošljava 3.000 žena širom Avganistana, saopštio je da se njegova sposobnost pružanja usluga oslanja na žensko osoblje na svim nivoima organizacije i da, ako žene ne mogu da se zaposle, ne mogu da pružaju usluge onima kojima su potrebne.

Vladajući talibani u Avganistanu neprestano krše prava žena, navodi BBC.

Najnovija uredba o nevladinim organizacijama stigla je samo nekoliko dana nakon što su talibani zabranili ženama da pohađaju univerzitet.

Portparol talibanskog ministarstva ekonomije Abdel Rahman Habib optužio je radnice u grupama za inostranu pomoć da krše pravila oblačenja, jer ne nose hidžab.

Talibani su zapretili da će ukinuti licencu svakoj nevladinoj organizaciji koja se ne pridržava zabrane.