10. oktobar 2023 20:46

Autohtono stanovništvo Amazona poziva Brazil da proglasi vanrednu situaciju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Autohtono stanovništvo Amazona poziva Brazil da proglasi vanrednu situaciju

Foto: AP Photo, File/Edmar Barros

MANAUS, Brazil - Autohtoni stanovnici Amazonije zatražili su od brazilske vlade da proglasi klimatsku vanrednu situaciju jer njihova sela nemaju pijaću vodu, hranu ili lekove zbog teške suše koja isušuje reke od vitalnog značaja za putovanje u prašumu.

Suša i toplotni talas izazvali su masovni pomor ribe u rekama od kojih žive starosedeoci, a voda u muljevitim potocima i pritokama reke Amazon je postala nepitka, saopštila je krovna organizacija APIAM koja predstavlja 63 plemena u Amazonu, prenosi Rojters.

„Tražimo od vlade da proglasi klimatsku vanrednu situaciju kako bi se hitno pozabavila ranjivošću kojoj su autohtoni narodi izloženi“, poziva APIAM u saopštenju.

Reke Rio Negro, Solimoes, Madeira, Jurua i Purus presušuju rekordnom brzinom, a šumski požari uništavaju prašumu u novim oblastima u donjem toku Amazona, navodi se u saopštenju.

Ministarka životne sredine Marina Silva rekla je Rojtersu prošlog meseca da vlada priprema radnu grupu za pružanje hitne pomoći regionu Amazonije pogođen sušom.

Poslala je desetine hiljada paketa sa hranom zajednicama koje su izolovane nedostatkom rečnog transporta.

Region je pod pritiskom vremenskog fenomena El Ninjo, sa količinom padavina u severnom Amazonu ispod istorijskog proseka.

Najozbiljniji problem za autohtone zajednice koje nemaju tekuću vodu je kanalizacija, rekla je koordinatorka APIAM Marijazinja Bare i navela da su manje reke presušile i pretvorile se u mulj.

Neprohodne reke otežale su isporuku medicinske pomoći amazonskim selima, a kiša se ne očekuje do kraja novembra ili početkom decembra kada se reke i njihova riblja populacija normalno obnavljaju, objasnila je Bare.