29. decembar 2022 11:55

Borelj i ministri spoljnih poslova 12 zemalja: Talibani da ponište odluku o zabrani ženama da rade u NVO

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, arhiva

BRISEL - Ministri spoljnih poslova 12 zemalja i visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj danas su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog toga što su talibani zabranili ženama da rade za nacionalne i međunarodne nevladine organizacije i zatražili da odmah ponište ovu odluku, a žene i devojke vrate i u škole.

U zajedničkom saopštenju Australija, Kanada, Danska, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Norveška, Švajcarska, Holandija, Velika Britanija SAD i Borelj ističu da naredba “dovodi u opasnost milione Avganistanaca koji za svoj opstanak zavise od humanitarne pomoći” i pozivaju “talibane da hitno ponište ovu odluku”.

Oni ističu da su žene ključne za humanitarne operacije i operacije osnovnih potreba i dodaju da nevladine organizacije neće moći da dopru do najugroženijih ljudi u zemlji da im obezbede hranu i lekove i druge usluge koje su im potrebne za život.

Isključenje žena bi takođe “uticalo na humanitarnu pomoć koju pružaju međunarodne organizacije, pošto međunarodne organizacije koriste nevladine organizacije da isporuče takve materijale i usluge”, navodi se u saopštenju.

Zemlje potpisnice smatraju da talibani nastavljaju da demonstriraju svoj prezir prema pravima i slobodama avganistanskog naroda, posebno žena i devojaka, i pokazuju “svoju nezainteresovanost za normalne odnose sa međunarodnom zajednicom”.

U saopštenju pozivaju talibane “da poštuju politička, ekonomska, socijalna i kulturna prava žena i devojaka u Avganistanu”, traže da se devojke i žene vrate na posao, u škole i na univerzitet, kao i da žene nastave da igraju suštinsku ulogu u pružanju humanitarne pomoći i pomoći za osnovne potrebe.

“Mi smo u bliskom kontaktu sa Ujedinjenim nacijama, koje pozivaju, takođe u ime svih međunarodnih donatora, da talibani odmah ponište ovu odluku.

"Time bi se izbegao svaki poremećaj i omogućio nastavak svih humanitarnih operacija međunarodnih i domaćih NVO”, saopštile su ove zemlje.