29. novembar 2023 21:56

Kovačevski: Dobili smo snažnu podršku EU; Borelj: Skoplje se pridržava spoljne politike EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kovačevski: Dobili smo snažnu podršku EU; Borelj: Skoplje se pridržava spoljne politike EU

Foto: Tanjug video

SKOPLJE - Uoči ministarskogt samita OEBS u Skoplju premijer Republike Severne Makedonije Dimitar Kovačevski sastao se danas sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozepom Boreljom.

Kovačevski je istakao da je Severna Makedonija dobila snažnu podršku američkog državnog sekretara Entonija Blinkena za punopravno članstvo u Evropskoj uniji i sprovođenje neophodnih reformi.

"Sa američkim državnim sekretarom je postignuta saglasnost da se nastavi sa strateškim partnerstvom koje je fokusirano na plodnu bilateralnu saradnju. Sekretar Blinken je potvrdio da SAD visoko cene Severnu Makedoniju kao NATO saveznika i faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu", rekao je Kovačevski.

On je izrazio zadovoljstvo što je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borelj ponovio isto to u ime EU.

Predsednik Vlade Kovačevski je istakao da je politika makedonske vlade u skladu sa evropskom agendom i da zemlja ima političke kapacitete koji mogu da doprinesu nakon uspešno završenog procesa skrininga, uz dinamičan tempo da Severna Makedonija uđe u pregovarački proces i do 2030. godine da zemlja postane članica EU.

Žozep Borelj se zahvalio Severnoj Makedoniji na gostoprimstvu za sastanak u Ohridu između Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

On je pozdravio uspešno predsedavanje Severne Makedonije OEBS-om i zahvalio se što se Severna Makedonija u potpunosti pridržava spoljne i bezbednosne politike Evropske unije pružajući nepokolebljivu podršku Ukrajini.

"Visoko cenimo ulogu OEBS, posebno u ovim vremenima. OEBS je jedina platforma u okviru koje se razgovara o našoj zajedničkoj bezbednosnoj arhitekturi uprkos pokušajima Rusije da umanji značaj OEBS, da umanji značaj fundamentalnih principa ove organizacije i postojeće bezbednosne sporazume", rekao je Borelj.

Borelj je rekao da razume nelagodnost koju su izrazile neke zemlje učesnice samita OEBS povodom odluke makedonske vlade da ruski ministar spoljnih poslova Sergeja Lavrova prisustvuje samitu u Skoplju s obzirom da je ratom koji je izazvala u Ukrajini Rusija prekršila povelju Ujedinjenih nacija, prekršila principe OEBS i međunarodno pravo.

Na sastanku su razmenjeni stavovi o Planu širenja EU, koji je od ključnog značaja za reforme finansijskih kapaciteta i ekonomskih kapaciteta država, ali i jačanje institucija zemalja Zapadnog Balkana.

Kovačevski i Borelj su se saglasili da će ovaj plan unaprediti privredu Severne Makedonije i omogućiti joj značajnu ekonomsku povezanost i prisustvo na jedinstvenom tržištu od pola milijarde potrošača.

Susretu Kovačevskog i Borelja prisustvovali su zamenik predsednika vlade Severne Makedonije za evropske poslove Bojan Maričić i ambasador Evropske unije u Republici Severnoj Makedoniji Dejvid Gir.