5. decembar 2023 16:12

Fajon i Berbok zagovaraju proširenje Evropske unije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fajon i Berbok zagovaraju proširenje Evropske unije

Foto: TANJUG/FOTO STA/ TAMINO PETELINŠEK

LJUBLJANA - Slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon i njena nemačka koleginica Analena Berbok istakle su danas potrebu za proširenjem Evrospke unije.

Fajon to vidi kao geostrateški imperativ, dok je Berbok naglasila da je "EU životno osiguranje, pa je ključno da se razgovara o proširenju“, prenela je STA .

Nemačka ministarka navela da blok treba da se pripremi za budućnost u kojoj ima više od 30 članica, ističući potrebu za određenim reformama.

Fajon je napomenula da je ruski rat u Ukrajini povećao rizike i na Zapadnom Balkanu, pa se, pored ostalog, "mladi sve više iseljavaju iz regiona u nedostatku vizije za budućnost".

One su se u razgovorima u Ljubljani osvrnule i na rat između Izraela i Hamasa i pozvale na rešenje sa dve države, za koje veruju da bi trebalo da uživa i podršku arapskih zemalja.

"Slovenija sve vreme poziva na održiv mir na Bliskom istoku iz humanitarnih aspekata", rekla je Fajon.

Napomenula da se zalaže za veće učešće EU u razrešenju tog sukobu i osnaživanje palestinskih vlasti.

"Ne prihvatamo prisilno raseljavanje građana Gaze, kao ni odvojena rešenja za Pojasa Gaze i Zapadnu obalu, niti smanjenje teritorije Gaze", rekla je Fajon.

Osudila je izraelsku eskalaciju nasilja na Zapadnoj obali i njegovu najavu daljeg širenja tamošnjih izraelskih naselja i dodala da to "neće pomoći u postizanju mira ili uništenju Hamasa".