27. decembar 2023 10:24

London: Princeza Dajana nije znala za ustavni položaj Severne Irske

Izvor: TANJUG

podeli vest

London: Princeza Dajana nije znala za ustavni položaj Severne Irske

Foto: shutterstock.com/mark reinstein, arhiva

LONDON - U objavljenim beleškama bivšeg ambasadora Republike Irske u Velikoj Britaniji Džozefa Smola, Dajana, princeza od Velsa, pokazala je "očigledno neznanje ili zanemarivanje" ustavnog položaja Severne Irske, očigledno verujući da je Severna Irska deo Republike Irske.

Pokojna britanska princeza, u to vreme još udata za princa Čarlsa, u razgovoru sa irskim ambasadorom Džozefom Smolom, Severnu Irsku je pominjala kao deo Irske, navodi se u izveštaju koji je ambasador podneo 1993. godine tadašnjoj predsednici Irske Meri Robinson, prenosi Gardijan.

Robinsonova se tada spremala za istorijsku posetu Londonu, prvu posetu jednog predsednika Republike Irske i tada je bilo planirano da se sastane i sa kraljicom Elizabetom II.

U izveštaju ambasadora Smola, koju je nedavno objavio nacionalni arhiv Irske, navodi se da je pri svakom susretu sa princom Čarlsom tadašnji prestolonaslednik izjavljivao da bi voleo da poseti Irsku.

"On je, naravno, redovno posećivao Severnu Irsku. Dajana je takođe bila tamo, a meni je rekla sa očiglednim neznanjem ili nepoznavanjem ustavnih detalja da je juče bila mojoj zemlji (Republika Irska)", navodi se u izveštaju ambasadora Smola.