1. januar 2024 02:22

Si Đinping: Ponovno ujedinjenje sa Tajvanom "neizbežno"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Si Đinping: Ponovno ujedinjenje sa Tajvanom "neizbežno"

Foto: Xinhua via AP/Yao Dawei

PEKING - Kineski predsednik Si Đinping rekao je da je ponovno ujedinjenje zemlje sa Tajvanom "neizbežno" u njegovom novogodišnjem obraćanju u nedelju, samo nekoliko sedmica pre nego što će se na ostrvu održati izbori koji bi mogli da preoblikuju odnose između dve zemlje.

„Ponovno ujedinjenje domovine je istorijska neizbežnost. Kina će se sigurno ponovo ujediniti. Svi Kinezi sa obe strane Tajvanskog moreuza treba da budu vezani zajedničkim smislom i da učestvuju u slavi podmlađivanja kineske nacije“, navodi se u obraćanju kineskog predsednika, prenosi Politiko.

Iako se Tajvan odvojio od Kine u građanskom ratu 1949. godine, Peking smatra ostrvo sa samoupravom od 23 miliona stanovnika svojom „svetom teritorijom“ i nije isključio upotrebu sile da bi ostrvo ponovo stavio pod svoju kontrolu, navodi briselski portal.

U tesnoj trci Lai Čing-te iz vladajuće Demokratske partije koja je više naklonjena nezavisnosti odmeriće snage protiv Hou Ju-iha iz opozicionog Kuomintanga, koji je istorijski favorizovao bliže veze sa Kinom.

Lai trenutno vodi u anketama, ali su oba kandidata do sada pokušavala da naglase mirne odnose sa Pekingom tokom kampanje.