8. januar 2024 21:15

Tanja Fajon i Katrin Kolona razgovarale o bilateralnoj saradnji i situaciji na Bliskom istoku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tanja Fajon i Katrin Kolona razgovarale o bilateralnoj saradnji i situaciji na Bliskom istoku

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

PARIZ - Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon razgovarala je danas u Parizu sa francuskom koleginicom Katrin Kolona o jačanju bilateralne saradnje, situaciji na Bliskom istoku, humanitarnoj katastrofi u Gazi i mogućim putevima ka miru i dvodržavnom rešenju, saopšteno je iz slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova.

"Slovenija će podržati sve napore za poboljšanje situacije na Bliskom istoku. Istovremeno, isti nivo pažnje mora se posvetiti brzom razvoju situacije u Africi, gde smo suočeni sa sve lošijim bezbednosnim okruženjem i sve većim pritiskom na operacije i misije UN“, rekla je Fajon.

Ona je upozorila da mir i stabilnost u Africi direktno utiču na situaciju u Evropi, posebno kroz sve veće migracione tokove, prenosi agencija STA.

Govoreći o Zapadnom Balkanu, slovenačka i francuska ministarka su se saglasile da proces proširenja EU treba ubrzati pod uslovom da zemlje kandidati ubrzaju svoje reforme.

Fajon i Kolona su potpisale četvrti akcioni plan o strateškom partnerstvu dve zemlje, koje pokriva period 2024-2027, a koji se odnosi na dalje jačanje bilateralne saradnje u politici, ekonomiji, nauci i kulturi.

Tokom boravka u Parizu, Fajon se sastala i sa generalnim sekretarom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Matijasom Kormanom i generalnom direktorkom UNICEF Odri Azulej.

Fajon se sastala i sa gradonačelnicom Pariza Anom Idalgo, a njena poseta Parizu usledila je nakon što je premijer Robert Golob posetio predsednika Emanuela Makrona u decembru.