10. januar 2024 12:12

SAD: Zagađenje ugljenikom opada, ali nedovoljno brzo da ispuni Bajdenov cilj

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD: Zagađenje ugljenikom opada, ali nedovoljno brzo da ispuni Bajdenov cilj

Foto: Shutterstock.com/Emily Neville Fisher, ilustracija

VAŠINGTON - Zagađenje gasovima sa efektom staklene bašte smanjilo se za skoro 2% u Sjedinjenim Američkim Državama 2023. godine, uprkos bržem rastu ekonomije, navodi se u izveštaju Rodijum grupe, nezavsne istraživačke organizacije.

Pad, iako predstavlja "korak u pravom smeru", daleko je ispod stope potrebne da bi se ispunilo obećanje predsednika Džozefa Bajdena da će prepoloviti američke emisije gasova do 2030. godine, u poređenju sa nivoima iz 2005, zaključili su istraživači.

Ako ne bude bilo drugih promena, SAD su na putu da smanje emisije štetnih gasova za oko 40 odsto ispod nivoa iz 2005. do kraja decenije, rekao je Ben King, pomoćnik direktora u Rodijumu i glavni autor studije.

U izveštaju se navodi da su emisije ugljenika u SAD prošle godine smanjene za 1,9 odsto.

Da bi se postigao Bajdenov cilj, emisije bi morale da se smanje stopom više od tri puta u odnosu na broj iz 2023. i da se održavaju na tom nivou svake godine do 2030. godine, dodao je King.

Povećana ekonomska aktivnost, uključujući veću proizvodnju energije i veću upotrebu automobila, kamiona i aviona, može biti povezana sa većim zagađenjem, iako ne postoji uvek direktna korelacija, prenosi AP.

Američka ekonomija je porasla za projektovanih 2,4 odsto u 2023, prema Konferens bordu, grupi za poslovna istraživanja.

Bajden i demokrate u Kongresu usvojili su najširi zakon o klimi u istoriji SAD 2022. godine, ali njegovi efekti tek počinju da se osećaju i malo je verovatno da će imati značajan uticaj na emisije za nekoliko godina, procenio je King.

Kongres je takođe usvojio zakon o infrastrukturi 2021. godine, a Agencija za zaštitu životne sredine izdala je pravila i predloge za suzbijanje emisija metana i zagađenja iz termoelektrana na ugalj.