18. januar 2024 18:25

Poljski Ustavni sud odbacio plan vlade o likvidaciji državnih medija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poljski Ustavni sud odbacio plan vlade o likvidaciji državnih medija

Foto: Shutterstock.com/Serhii Yevdokymov, ilustracija

VARŠAVA - Ustavni sud Poljske danas je proglasio nezakonitim planove za postupak likvidacije državnog radija, televizije i novinske agencije, za koje nova proevropska vlada premijera Donalda Tuska tvrdi da su propagandna sredstva prethodne desničarski orijentisane vladajuće stranke Pravo i pravde.

"Pravo na razrešenje članova uprave (medijskih kuća) isključivo je u nadležnosti Nacionalnog saveta za medije", saopšteno je iz suda.

Ova institucija je stvorena pod desničarskom partijom Prava i pravde (PiS) i u njoj rade nekoliko sadašnjih ili bivših poslanika ove stranke, prenosi Rojters.

Poljsko Ministarstvo kulture brzo je ocenilo presudu nevažećom zbog, kako je rečeno, nepravilnosti u zapošljavanju sudija, koje su sve imenovane pod PiS-om.

Ministarstvo kulture je takođe podsetilo na prethodne rezolucije Evropskog suda za ljudska prava u kojima je navedeno da poljski Ustavni sud, s trenutnim osobljem, nije "nezavisan i nepristrasan" sud i da je njegove presude stoga "nemaju univerzalno obavezujuću snagu".

Poljski ministar kulture Bartolomej Sjenkjevič je 27. decembra najavio da je pokrenuo postupak likvidacije državnih medijskih agencija, nakon što je predsednik Andžej Duda stavio veto na predloge nove vlade za finansiranje javnih medija.

Ova situacija pogoršava sukob između vlade Tuska i pristalica i saveznika bivše vladajuće stranke, među kojima je i predsednik Duda.

Tuskova vlada optužuje PiS za obezbeđivanje pozicija u sudovima, regulatornim

organima i drugim institucijama svojim pristalicama tokom osmogodišnje vladavine te stranke, što je tada izazivalo zabrinutost EU oko vladavine prava u Poljskoj, navodi Rojters.