20. januar 2024 12:16

Bajden: Ako napustimo Ukrajinu i situacija na Balkanu promeniće dinamiku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bajden: Ako napustimo Ukrajinu i situacija na Balkanu promeniće dinamiku

Foto: AP Photo/Evan Vucci

VAŠINGTON - Predsedik SAD Džozef Bajden izjavio je da bi moguća nestabilnost ako Kongres ne odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini mogla da se prelije širom Evrope i zapitao se šta bi moglo da se dogodi na Balkanu, upozorivši da bi takva situacija "promenila dinamiku".

Bajden je to rekao u petak, govoreći u Beloj kući o odbijanju američkog Kongresa da odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, prenosi NBC.

Kako navodi taj medij, Bajden je više puta, uključujući i tokom obraćanja naciji iz Ovalnog kabineta, upozoravao da bi nedostatak nove pomoći bio užasan za Ukrajinu i širi svetski poredak.

Bela kuća je u decembru 2023. godine saopštila da su Ukrajini dostavljena poslednja raspoloživa američka sredstva, a glavni Bajdenovi saradnici otvoreno su predočili američkim zakonodavcima da bi, ako Kongres uskoro ne odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, Rusija mogla da dobije rat za nekoliko nedelja, u najboljem slučaju za nekoliko meseci, dodaje američki portal.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan i direktorka Agencije za nacionalnu bezbednost Ejvril Hejns upozorili su da nije slučajno da je Rusija pokrenula do sada najveći talas vazdušnih napada uprava u trenutku kada je Kongres SAD prošlog meseca odbio da odobri dodatnu vojnu pomoć za Ukrajinu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i predsednik SAD Bajden urgirali su u Kongresu SAD da bude odobren novi paket pomoći od 61,4 milijarde dolara, ali republikanci odbijaju da odobre pomoć bez dogovora s demokratama o jačanju bezbednosti duž američko-meksičke granice.

Zapadni zvaničnici procenjuju da bi bez dodatne američke pomoći Ukrajina najprije ostala bez raketa dugog dometa, zatim bez PVO raketa, a kasnije i bez artiljerijske municije i projektila kratkog dometa kao što su protivtenkovske rakete Džavelin i protivazdušne rakete Stinger.

Američki Kongres je od početka sukoba u Ukrajini odobrio više od 110 milijardi dolara pomoći Kijevu, ali nije odobren ni cent otkako su prošle godine republikanci preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom.