24. januar 2024 11:34

Ambasador Palestine u Srbiji Al Namur: Palestinci prihvataju ono što je rekao Gutereš, Izrael neće dvodržavno rešenje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Palestine u Srbiji Al Namur: Palestinci prihvataju ono što je rekao Gutereš, Izrael neće dvodržavno rešenje

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Mi prihvatamo ono što je rekao generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, da pravo Palestinaca da izgrade sopstvenu državu moraju svi da priznaju, ali Izrael i izraelski premijer Benjamin Netanjahu ne žele rešenje o dve države i neće da prihvate ideju o prekidu vatre, izjavio je danas ambasador Palestine u Srbiji Muhamed Al Namur.

"Ja mislim da je Izrael kriv za sve, treba da se zaustavi rat i genocid nad palestinskim narodom, to je problem, nisu problem taoci. Jedina opasnost za izralske taoce je od izraelskog bombardovanja naroda u Pojasu Gaze", rekao je on za Tanjug.

 

Al Namur napominje da se Izrael nije pridržavao nijedne rezolucije UN, kao ni međunarodnog prava, i da izraelska vojska koja, kako je rekao, teroriše palestinski narod i na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalima, a ne samo u Pojasu Gaze, treba da se povuče.

Govoreći o navodima izraelske vojske o mreži tunela u Kan Junisu sa postrojenjem za proizvodnju oružja, koja se nalazi u blizini stambenog naselja i ispod dve škole, ambasador je izjavio da tuneli nisu predstavljali problem, s obzirom da, kako je naveo, Izrael ima preko 200 nuklearnih bombi.

"To treba da se reši političkim putem, da mi imamo palestinsku državu i da Izrael povuče svoju vojsku sa naše teritorije. Kada bude bilo političkog rešenja, neće biti razloga za sukobom i tada ćemo živeti u miru. Bez toga, Izrael će uvek naći razlog da vrši agresiju nad palestinskim narodom. Izraelska vlada i vođa izraelske vojske treba da se vode kao ratni kriminalnci na Međunarodnom sudu u Hagu", poručio je Al Namur.