24. januar 2024 18:10

Ukrajina tvrdi da nema informaciju ko se nalazio u oborenom ruskom Iljušinu-76

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ukrajina tvrdi da nema informaciju ko se nalazio u oborenom ruskom Iljušinu-76

Foto: Shutterstock.com/Mo Photography Berlin, ilustracija

KIJEV - Ukrajinske vlasti još uvek nemaju pouzdanih informacija o tome ko se nalazio u oborenom ruskom avionu Il-76, saopšteno je danas iz Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane.

"Danas je trebalo da dođe do razmene zarobljenika, ali do toga nije došlo. To se, prema ruskoj strani, desilo zbog obaranja ruskog aviona Il-76, koji je navodno prevozio naše zarobljene borce. Nema pouzdanih i sveobuhvatnih informacija o tome ko je tačno bio u tom avionu i u kom broju", navodi se u sopštenju vojne obaveštajne službe Ujkrajine, prenosi agencije Unian.

Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog ministarstva odbrane je istakla da je sa svoje strane ukrajinska strana ispunila sve dogovore u vezi sa pripremom razmene zarobljenika i u skladu s tim ruski vojni zarobljenici na vreme su prebačeni na dogovoreno, bezbedno mesto razmene.

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da ne može da potvrdi da je pad ruskog vojnog transportnog aviona Il-76 kod Belgoroda izazvan napadom ukrajinske PVO.

Generalštab oružanih snaga Ukrajine u utorak je objavio saopštenje u kojem navodi da će oružane snage Ukrajine nastaviti da uništavaju vojno-transportne avione Ruske Federacije koji isporučuju rakete na aerodrom Belgorod za napade na grad Harkov i Harkovsku oblast.

"Da bi smanjile raketnu pretnju Rusije, oružane snage Ukrajine ne samo da kontrolišu vazdušni prostor, već i detaljno prate tačke lansiranja raketa i logistiku njihove isporuke, posebno uz upotrebu vojno-transportnih aviona", saopšteno je iz Generalštaba ukrajinske vojske.

U međuvremenu, oglasilo se rusko ministarstvo spoljnih poslova i otužilo Ukrajinu da je pokazala nesposobnost da sprovede sporazume.

"Kijevski zvaničnici su bili svesni predstojeće razmene ratnih zarobljenika. Takođe su bili svesni rute se kojom će se kretati letelica sa ratnim zarobljenicima. Teroristički napad jasno pokazuje nesposobnost kijevskog režima da sklapa sporazume", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova, preneo je ranije TASS.

Transportni avion Il-76 ruskog vazduhoplovstva, sa 65 ukrajinskih zarobljenika, koji su prevoženi na razmenu, zajedno sa šest članova posade i tri prateća lica, srušio se danas u Belgorodskoj oblasti i niko od putnika nije preživeo, saopštilo je ranije danas rusko Ministarstvo odbrane.