1. februar 2024 12:51

ANSA: Meloni odigrala glavnu ulogu u posredovanju sa Orbanom oko pomoći Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

ANSA: Meloni odigrala glavnu ulogu u posredovanju sa Orbanom oko pomoći Ukrajini

Foto: LaPresse via AP/Roberto Monaldo

RIM - Italijanska premijerka Đorđa Meloni odigrala je "glavnu ulogu" u posredovanju sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koje je dovelo do toga da Budimpešta odustane od veta protiv novog paketa pomoći EU za Ukrajinu u vrednosti od 50 milijardi evra, rečeno je iz kabineta Melonijeve.

Meloni je navodno razgovarala sa Orbanom dva puta licem u licem pre početka samita - tokom noći i ranije jutros, prenosi ANSA, pozivajući se na neimenovane izvore.

Agencija dodaje da je kabinet italijanske premijerke "veoma zadovoljan" zbog toga što je na vanrednom samitu EU sporazum postignut jednoglasno jer se to "nije očekivalo".

Svih 27 lidera postiglo je dogovor oko dodatnog paketa podrške Ukrajini od 50 milijardi evra, u okviru budžeta EU, saopštio je ranije danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

"Imamo dogovor", naveo je Mišel na društvenoj mreži X.

Lideri EU time su uspeli da prevaziđu protivljenje Mađarske davanju finansijske pomoći Ukrajini.

Mađarski premijer Viktor Orban ranije je rekao da je Mađarska spremna da učestvuje u odluci EU o pružanju pomoći Ukrajini, ali uz garancije da će se svake godine odlučivati da li da se izdvaja novac za novu pomoć ili ne.

Orban je uložio veto na pomoć od 50 milijardi evra Ukrajini na prethodnom samitu Evropskog saveta, koji je održan sredinom decembra.