8. februar 2024 12:10

Rusija upozorila Argentinu: Neprihvatljivo slanje ruskih helikoptera u Ukrajinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rusija upozorila Argentinu: Neprihvatljivo slanje ruskih helikoptera u Ukrajinu

Foto: Shutterstock.com/Baturina Yuliya, ilustracija

BUENOS AJRES - Slanje ruskih helikoptera "Mi-171E" u Ukrajinu od strane argentinskih vlasti je neprihvatljivo, izjavio je u intervjuu za RIA Novosti ruski ambasador u toj latinoameričkoj zemlji Dmitrij Feoktistov.

"Takav korak je neprihvatljiv. Ističemo da bi to bilo u suprotnosti sa sertifikatom krajnjeg korisnika koji zabranjuje prenos vojne opreme u treće zemlje bez saglasnosti zemlje proizvođača", rekao je Feoktistov.

Prema njegovim rečima, argentinske vlasti nisu potvrdile izveštaje o prebacivanju dva ruska transportna helikoptera u Kijev, o čemu je polovinom decembra prošle godine pisao portal "Noticias Urbanas".

"Administracija prethodnog predsednika Alberta Fernandesa zauzela je čvrst stav o neprihvatljivosti bilo kakvih isporuka oružja i vojne opreme u zone sukoba, uključujući Ukrajinu", podsetio je Feoktistov.

Diplomata je dodao da Argentina ima dva vojno-transportna helikoptera Mi-171E ruske proizvodnje, koje je dobila 2011. godine, dodajući da se oni sada nalaze u lošem stanju.