8. februar 2024 18:53

Ambasador Ukrajine u Holandiji: Kijev će već ove godine dobiti F-16

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Ukrajine u Holandiji: Kijev će već ove godine dobiti F-16

Foto: AP Photo/Peter Dejong

HAG - Holandija će Ukrajini obezbediti borbene avione F-16 već ove godine, izjavio je ambasador Ukrajine u Holandiji Oleksandar Karasevič.

„Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren je nedavno najavila da će Ukrajina već ove godine dobiti borbene avione F-16 iz Holandije. Znamo kada će tačno holandski borci biti spremni za prelazak u Ukrajinu, ali to, naravno, nećemo najavljivati. Istovremeno, možemo jasno da govorimo o broju boraca koje ćemo dobiti iz Holandije", rekao je ukrajinski ambasador u intervjuu za Ukrinform.

On je precizirao da je reč o ranije obećanih 18 borbenih aviona koji su već spremni za prebacivanje u Ukrajinu i dodatnih 6 koji su nedavno najavljeni.

"Pored borbenih aviona koje Holandija predaje Ukrajini, holandski partneri će isporučiti još 18 aviona centru za obuku u Rumuniji za obuku ukrajinskih pilota. A od ovih 18 boraca, 5 je već u Rumuniji. Dakle, generalno, reč je o 42 borbena aviona F-16, koje Holandija obezbeđuje da bi Ukrajinu približila pobedi“, rekao je on.

Ambasador je takođe napomenuo da Holandija izdvaja 122 miliona evra Ukrajini za municiju, oružje i sajber bezbednost.