8. februar 2024 21:32

Izveštaj tužioca Hura: Bajden namerno zadržao dokumenta, nema osnova za prijavu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izveštaj tužioca Hura: Bajden namerno zadržao dokumenta, nema osnova za prijavu

Foto: AP Photo/Evan Vucci

VAŠINGTON - Predsednik SAD Džozef Bajden je "namerno" zadržao i obelodanio visoko poverljive materijale kada je bio privatno lice, uključujući dokumente o vojnoj i spoljnoj politici u Avganistanu i drugim osetljivim pitanjima nacionalne bezbednosti, navodi se u izveštaju Ministarstva pravde u kojem se, ipak, navodi da za to nisu predviđene krivične prijave ni za njega ni za bilo koga drugog.

Izveštaj specijalnog tužioca Roberta Hura, koji je danas objavljen, predstavlja oštru kritičku procenu Bajdenovog rukovanja osetljivim vladinim materijalima, ali i detaljno navodi razloge zbog kojih ne bi trebalo da bude optužen za zločin, preneo je AP.

Nalazi će ga verovatno ometi da osudi bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, Bajdenovog verovatnog protivnika na predsedničkim izborima u novembru, zbog krivične optužnice kojom se bivši predsednik tereti za nezakonito gomilanje poverljivih dokumenata na svom imanju Mar-a-Lago na Floridi, dodaje agencija.

"Naša istraga je otkrila dokaze da je predsednik Bajden namerno zadržao i obelodanio poverljive materijale nakon funkcije potpredsednika kada je bio privatno lice", napisao je Hur.

On je to naveo nakon jednogodišnje istrage o nepravilnom zadržavanju poverljivih dokumenata od strane Bajdena, iz njegovog vremena kao senatora i potpredsednika, koji su pronađeni u njegovoj kući u Delaveru, kao i u privatnoj kancelariji koju je koristio između službe u Obaminoj administraciji i momenta kada je postao predsednik.

Bajden ne može biti krivično gonjen kao aktuelni predsednik, ali u Hurovom izveštaju se navodi da on ne bi dao takvu preporuku bez obzira na to.

"Došli bismo do istog zaključka čak i da politika Ministarstva pravde ne sprečava krivične prijave protiv aktuelnog predsednika", navodi se u izveštaju.

Uprkos znacima da je Bajden svesno zadržao i obelodanio poverljive materijale, u Hurovom izveštaju se navodi da krivične prijave nisu opravdane iz više razloga.

Među njima je i činjenica da je kao potpredsednik i tokom kasnijeg mandata kao predsednik kada je pronađena evidencija o Avganistanu "imao ovlašćenje da čuva poverljiva dokumenta u svojoj kući".