13. februar 2024 14:23

Nemački MUP želi lakše praćenje finansiranja desničarskih ekstremista

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nemački MUP želi lakše praćenje finansiranja desničarskih ekstremista

Foto: Shutterstock.com/Filmbildfabrik, ilustracija

BERLIN - Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer saopštila je danas da joj je cilj da olakša pronalaženje načina finansiranja desničarskih ekstremista i da planira da uspostavi "jedinicu za rano otkrivanje", kako bi se što ranije razotkrile kampanje krajnje desnice i dezinformacije koje dolaze iz inostranstva.

Fezer je rekla da su napori da se zaustavi finansiranje ekstremista otežani zato što su finansijske istrage ograničene na pokrete koji "podstiču i orijentisani su na nasilje".

Ona je predložila da se zakon izmeni kako bi "potencijalna pretnja" koju te grupe predstavljaju bile osnov za finansijske istrage, a postupak bi trebalo da bude brži i manje birokratski.

"Niko ko donira krajnje desničarskoj organizaciji ne bi trebalo da smatra da će ostati neotkriven. Nemački desničarski ekstremisti i strane autokrate imaju jednu zajedničku stvar: žele da podstaknu bes i podele, pre svega dezinformacijama", istakla je Fezer.

Ona je dodala da radi sa regionalnim vlastima na sprečavanju desničarskih ekstremista da uđu ili napuste zemlju, kao i da se nada da "jedinica za rano otkrivanje" početi s radom za nekoliko meseci.

Njeni predlozi su usledili posle velikih protesta protiv krajnje desnice u Nemačkoj poslednjih nedelja, prenosi AP.

Ovi ciljevi nemačke ministarke odražavaju rastuću zabrinutost u zemlji nakon izveštaja u kome se tvrdi da su se ekstremisti sastali da razgovaraju o deportovanju miliona imigranata, uključujući nekih sa nemačkim državljanstvom.

U izveštaju se navodi da su tom sastanku prisustvovali i neki članovi krajnje desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD), čija se podrška udvostručila od izbora u zemlji 2021. godine.

Nemačka domaća obaveštajna agencija naglašava da broj desničarskih ekstremista raste, pa je 2022. taj broj dostigao je 38.800, a 14.000 njih se smatralo potencijalno nasilnim.

Šef te agencije Tomas Haldenvang istakao je da se veruje da su brojke ponovo porasle prošle godine.