20. februar 2024 14:12

UNHCR traži od SAD da nastave da finansiraju program za izbeglice

Izvor: TANJUG

podeli vest

UNHCR traži od SAD da nastave da finansiraju program za izbeglice

Foto: Shutterstock.com/olrat, ilustracija

ŽENEVA - Agencija Ujedninjenih nacija za izbeglice (UNHCR) saopštila je danas da je od vitalnog značaja da SAD nastave da finansiraju humanitarne agencije kako bi ublažile izbegličku krizu izazvanu napadom Rusije na Ukrajinu pre dve godine.

UNHCR-u su potrebna 993 miliona dolara da bi moga nastavili da finansira pružanje pomoći onima koji su pogođeni ratom, prenosi Rojters.

Od tog iznosa, 600 miliona dolara namenjeno je za popravku kuća i pružanje pomoći kako bi se omogućio povratak izbeglih njihovim kućama.

Kako je saopšteno iz UNHCR, do sada je finansirano samo 13 odsto potrebnog iznosa.

''SAD doprinose sa više od 30 odsto budžeta UNHCR'', rekao je regionalni direktor UNHCR-a za Evropu Filip Lekler, dodajući da su drugi veliki finansijeri organizacije EU, Nemačka i Japan.

Od početka rata u Ukrajini, oko 6,3 miliona ljudi napustilo je svoje domove u toj zemlji i izbeglo u inostranstvo, dok je oko 3,7 miliona njih interno raseljeno.

Lekler je rekao da je većina ukrajinskih izbeglica izrazila želju da se vrati kući, ali da ih u tome sprečavaju raketni napadi i neizvesni ekonomski izgledi, te stoga UNHCR insistira na opravkama kuća.