20. februar 2024 14:51

Francuski Republikanci neće podržati Fon der Lajen na čeku EK

Izvor: TANJUG

podeli vest

Francuski Republikanci neće podržati Fon der Lajen na čeku EK

Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

BRISEL - Kandidat francuskih Republikanaca na evropskim izborima Fransoa Gvazije Belami, saopštio je da ta konzervativna stranka neće glasati za drugi mandat Ursule fon der Lajen na čelu Evropske komisije.

"Nećemo da je podržimo na izborima, jer smatramo da njeni rezultati nisu u skladu sa onim što Evropa danas očekuje", rekao je Belami, dodavši da Fon der Lajen ni na prethodnim izborima 2019. godine nije bila republikanski, već izbor francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Republikanci kritikuju predsednicu EK zbog ekološke politike, za koju tvrde da je uzrokovala nezadovoljstvo širom Evrope.

Dok su Evropska narodna partnija (EPP), socijalisti i centristi u Briselu u de fakto koaliciji, Republikanci su u opoziciji u francuskom parlamentu i trude se da pokažu razliku u odnosu na Makronovu politiku i na domaćem i na nivou EU, prenosi Politiko.

Fon der Lajen je u ponedeljak najavila da namerava da se kandiduje za drugi mandat na toj funkciji i za to dobila podršku svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Fon der Lajen (65), čiji su petogodišnji mandat na čelu EK obeležile višestruke krize, uključujući pandemiju korona virusa i rat u Ukrajini, sada treba da još samo dobije odobrenje na kongresu Evropske narodne partije u martu u Bukureštu.

Mesto predsednika Evropska komisije mora da bude popunjeno posle evropskih izbora u junu ove godine, a pravilo je da se za tu funkciju imenuje kandidat iz evropske političke grupacije koja je najbolje plasirana na izborima za Evropski parlament.

Kako Evropska narodna partija, čiji je član Fon der Lajen, vodi prema dosadašnjim anketama, postoje dobre šanse da ona ostane predsednica Evropske komisije.

Ukoliko bude izabrana, ona bi drugi mandat na čelu EK započela u vreme kada se Evropa fokusira na to kako da ojača svoju bezbednost, imajući u vidu rat koji Rusija vodi u Ukrajini i mogućnost da se bivši predsednik SAD Donald Tramp vrati u Belu kuću, ukazuje Rojters.

Fon der Lajen je na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu rekla da će Evropska komisija predstaviti predlog strategije odbrane čiji je cilj podsticanje veće i efikasnije potrošnje uz zajedničke nabavke i sporazume kako bi se obezbedila predvidljivost te industrije.

Lideri zemalja članica EU izabraće predsednika Evropske komisije nakon izbora za Evropski parlament u junu ove godine.