21. februar 2024 14:10

Blinken se u Brazilu sastaje sa Lulom posle njegove izjave o ratu u Gazi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Blinken se u Brazilu sastaje sa Lulom posle njegove izjave o ratu u Gazi

Foto: AP Photo/Eraldo Peres

BRAZILIJA - Američki državni sekretar Entoni Blinken sastaje se danas sa predsednikom Brazila Luizom Inasijom Lulom da Silvom, koji je prošle sedmice uporedio izraelski rat u Gazi sa nacističkim genocidom tokom Drugog svetskog rata.

Američki zvaničnici su naveli da očekuju da će Lula i Blinken imati opširan razgovor o pitanjima globalne bezbednosti, uključujući sukob u Gazi izazvan napadima militanata Hamasa na jugu Izraela 7. oktobra, preneo je Rojters.

Izrael je u ponedeljak saopštio da Lula nije dobrodošao u Izrael

dok ne povuče svoje izjave.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je u utorak da se Vašington nije složio sa Lulinim komentarima, ali je odbio da kaže šta će Blinken reći na sastanku o tom pitanju.

Lula je na samitu Afričke unije rekao da se "ono što se dešava u Pojasu Gaze sa palestinskim narodom nije desilo ni u jednom drugom momentu u istoriji", ali je onda dodao: "Ustvari, desilo se: kada je Hitler rešio da ubija Jevreje".

Lulina izjava usledila je nakon što je prošle nedelje posetio Bliski istok i neposredno uoči sastanka ministara spoljnih poslova u Rio de Žaneiru u okviru brazilskog predsedavanja grupom G20.

Vašington, koji Izraelu obezbeđuje vojnu i diplomatsku podršku, pozvao je Izrael da zaštiti civile, ali je branio pravo Izraela da gađa militante Hamasa u Pojasu Gaze.

Uoči Blinkenovog putovanja u Južnu Ameriku, pomoćnik državnog sekretara za pitanja zapadne hemisfere Brajan Nikols rekao je novinarima da će razmena ideja o sukobu u Gazi biti "ključna za razgovor" između Lule i Blinkena.

Njih dvojica će, takođe, razgovarati o naporima da se promoviše demokratija u Venecueli, američko-brazilskom partnerstvu o pravima radnika i saradnji na prelasku na čistu energiju, rekao je Nikols.