21. februar 2024 19:36

Ministri G20 u Rio de Žaneiru razgovaraju o svetskim tenzijama, globalnom upravljanju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministri G20 u Rio de Žaneiru razgovaraju o svetskim tenzijama, globalnom upravljanju

Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo

RIO DE ŽANEIRO - Ministri spoljnih poslova iz grupe G20 okupili su se danas u Rio de Žaneiru da razgovaraju o svetskim tenzijama i načinima za poboljšanje multilateralne organizacije u pripremi za njihov godišnji samit lidera kojim predsedava Brazil.

Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva postavio je reformu globalnog upravljanja kao glavni prioritet G20 ove godine, zajedno sa suzbijanjem klimatskih promena i smanjenjem siromaštva, preneo je Rojters.

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa Lulom u Braziliji na putu za Rio i izrazio podršku SAD njegovoj agendi predsedavanja G20 u borbi protiv gladi i siromaštva, mobilizaciji protiv klimatske krize i efikasnijem globalnom upravljanju, rekao je portparol Metju Miler novinarima.

Blinken je sa Lulom razgovarao o sukobu u Gazi, nakon što je lider Brazila uporedio izraelski rat u Gazi sa nacističkim genocidom tokom Drugog svetskog rata.

Lula je kritikovao Ujedinjene nacije što nisu uspele da reše sukob između Izraela i Palestinaca, a njegove prošlonedeljne optužbe za zločine Izraela u Gazi izazvale su diplomatsku krizu.

Dvodnevni sastanak trebalo bi da počne u marini u Riju otvorenom diskusijom o globalnoj situaciji i njenim sukobima, uključujući ratove u Ukrajini i Gazi.

Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov suočiće se za stolom po prvi put otkako su nakratko razgovarali licem u lice na prošlogodišnjem sastanku ministara spoljnih poslova u Nju Delhiju.

Nije planiran njihov međusobni sastanak.

Kao inovaciju, Brazil će predložiti održavanje drugog sastanka ministara spoljnih poslova G20 u septembru tokom Generalne skupštine UN u Njujorku kako bi se unapredili razgovori o globalnom upravljanju, rekao je brazilski diplomata Maurisio Lirio, a sve države članice UN biće pozvane da učestvuju.

G20 predstavlja oko 85 odsto globalnog BDP, preko 75 odsto globalne trgovine i oko dve trećine svetske populacije.