23. februar 2024 23:14

Vlade Radulović: Sukob u Ukrajini skupio najgore iz oba svetska rata, primirje nije na vidiku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlade Radulović: Sukob u Ukrajini skupio najgore iz oba svetska rata, primirje nije na vidiku

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Sukob u Ukrajini skupio je najgore iz Prvog i Drugog svetskog rata, ali je i začinjen savremenim dostignućima u segmentu ratovanja u vojnoj tehnologiji, od materijala, do robotizovanih platformi, bespilotnih letelica i dronova, izjavio je večeras vojni analitičar Vlade Radulović povodom dve godine rusko-urkajinskog rata, ocenivši da Kijev i Moskva nisu bilzu bilo kakvog primirja.

"Kako vreme odmiče savremena dostignuća sve više uzimaju zapaženo mesto na bojištu, ne baš primat jer nikada neće biti moguće zaposlaviti čoveka ili snagu artiljerije ili snagu oklopno-mehanizovnih jedinica", rekao je Radulović za Tanjug u specijalnoj emisiji o dve godine rata u Ukrajini na konstatciju da se čini da je ovaj rat po mnogo čemu specifičan, uključujući i upotrebu dronova.

 

Radulović kaže da je jako nezahvalno govoriti o žrtvama i šteti.

On smatra da obe strane prilično naduvavaju brojke, ali dodaje da možemo govoriti o nekoliko stotina hiljada poginulih i izbačenih iz stroja - ranjenih i vojnih invalida, koji se više neće vratiti na bojno polje.

Moglo bi se, kako je naveo, govoriti okovirno o više od 500.000 stradalih sa obe strane, uključujući i povređene i ranjene, i one koji su morali da izađu sa ratišta i na koje više ne može da se računa.

Na pitanje da su se pojavile neke procene da je oko 30 odsto teritorije Ukrajine pod kontrolom Rusije, kaže da ta brojka varira.

Pojavljuje se i podatak da je Ukrajina uspela da oslobodi, odnosno povrati pod svoju kontrolu oko 50 odsto teritorije koja je u jednom trenutku bila pod kontrolom ruskih snaga.

Na pitanje šta bi bilo ključno krizno žarište u ovom trenutku, Radulović kaže da ne bi zapostavljao pitanje Kupljanskog i Limanskog pravca.

Dodao je da ga zabrinjava podatak za koji ne može da tvrdi da li je tačan, a to je da se u Mariopolju koncentrišu veće snage ruske vojske i da se potencijalno priprema pokušaj dubljeg prodora u dubinu teritorije pod kontrolom Ukrajine.

Naglasio je da je sa druge strane, najveći intenzitet borbi na širem potezu oko Bahmuta, zapadno od Bahmuta ka Časiv Jaru i potez od Avdijevke i Marinke zapadnije u dubinu ukrajinske teritorije.

Radulović je nalgasio da je za sada teško govoriti da li je nešto od naoružnja razočaralo ili podbacilio.

"Činjenica je da i dve godine posle sukoba nismo videli najveći deo onoga što Rusija predstavlja na paradama kao poslednju reč dostignuća i ruske tehnike, mnogo tih projekata nije bilo na frontu i čini se da ih neće ni biti', rekao je on.

Na pitanje šta misli zbog čega, kaže da očigledno da postoje problemi u procesu proizvodnje.

Naglasio je da se boji da kraj rata nije na vidiku i da ga zabrinjava što su se već pet do šest meseci nakon što je sukob počeo, pojavile informacije da se prvi konkretni programi i projekti o okončanju konflikta planiraju za 2025.

Prema njegovim rečima, ključ svega je u resursima.

"Koliko resursa bude imala jedna i druga strana, toliko će se brzo situacija na terenu rešavati", rekao je on i precizirao da misli i na živu silu i na ratnu tehniku, naoružanje, vojnu opremu, sve što je potrebno na bojnom polju.

Dodao je i da niko ne može bezgranično i beskonačno nešto nekom da šalje.

Prema njegovim rečima, treba uračunati i stav Ukrajinaca da teže da oslobode, kako kažu, i poslednji pedalj njihove zemlje.

"Kada sve to posmatrate, ne čini mi se da smo ni blizu okončanja rata, blizu bilo kakvog primirja na vidiku, da ne govorimo o miru", naglasio je on.

Dodao je da je fokusiran sada na to koliko će brzo Ukrajinci konsolidovati redove u ovom potezu kod Avdijevke i da li su i koliko pripremljene te linije odbrane.

Ukoliko jesu, a Ukrajinci su počeli ubrzano da ih rade, u ovoj godini se ne mogu očekivati značajnije promene, odstupanje od linije fornta da, rekao je analitičar i dodao da svi treba da budu svesni ''da se ipak preko noći mogu promeniti stvari''.