26. februar 2024 13:12

Peskov: Odluka Danske o istrazi o eksploziji na Severnom toku je apsurdna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Peskov: Odluka Danske o istrazi o eksploziji na Severnom toku je apsurdna

Foto: shutterstock.com/Viiviien, arhiva

MOSKVA - Kremlj je začuđen apsurdnom situacijom u danskoj istrazi na eksplozijama na Severnom toku, jer sa jedne strane, imamo priznanje da je došlo do namerne sabotaže, a sa druge da se odustaje od dalje istrage'', izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je tako prokomentarisao saopštenje danske policije, u kojem se navodi da je tokom istrage utvrđeno da je eksplozija na gasovodu Severni tok bila posledica sabotaže, ali da se odustaje od dalje istrage, pošto nema dovoljno osnova ta pokretanje krivičnog postupka, prenosi Interfaks.

Peskov je istakao da je, kada se uzmu u obzir informacije i podaci koje je istraga otkrila, jasno da su počeli da dopiru do ''svojih najbližijih saveznika''.

"U početnim fazama ove istrage više puta smo se obraćali Dancima tražeći informacije o tome šta se dogodilo, ali smo bili odbijeni. Nismo mogli da učestvujemo ni u kakvim istražnim radnjama, a ne možemo ni sada da dobijemo nikakve informacije. Ali situacija u ovom slučaju je toliko očigledna da se može izraziti samo apsolutno čuđenje i ništa drugo'', rekao je on.

Dodao je da će Rusija nastaviti da prati situaciju kako bi dobila što više informacija.

Danska je ranije danas saopštila da je obustavila istrage o eksplozijama iz septembra 2022. godine na gasovodu Severni tok, kojim je transportovan gas iz Rusije u Nemačku, a nakon što je prethodno i Švedska prekinula istragu.

''Istraga je dovela do zaključka vlasti da je došlo do namerne sabotaže gasovoda. Međutim, procena je da nema dovoljno osnova za pokretanje krivičnog postupka u Danskoj", navodi se u saopštenju policije u Kopenhagenu, prenosi Rojters.

Severni tok 1 i 2, koji su transportovali gas ispod Baltičkog mora, oštećeni su u nizu eksplozija u švedskim i danskim ekonomskim zonama, nakon čega je velika količina metana dospela na površinu.

Rusija i Zapad, koji su u zavadi oko ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine, upirale su prstom jedna u drugu.

Sve strane negirale su bilo kakvu umešanost, i niko nije preuzeo odgovornost.

Švedska je ranije ovog meseca obustavila istragu o eksplozijama, navodeći da nema dovoljno jurisdikcije nad slučajem, ali je predala dokaze nemačkim istražiteljima, koji tek treba da objave saznanja.