28. februar 2024 10:43

Vlade Radulović: Izjava Makrona nije naišla na podršku dela članica zemalja NATO-a

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlade Radulović: Izjava Makrona nije naišla na podršku dela članica zemalja NATO-a

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Vojni analitičar Vlade Radulović rekao je danas da izjava predsednika Francuske Emanuela Makrona da se "ne može isključiti" opcija slanja trupa u Ukrajinu, u ovom trenutku nije naišla na podršku jednog dela članica zemalja NATO-a, istakavši izjavu čeških i slovačkih zvaničnika, kao i izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je rekao da ne postoje planovi za raspoređivanje vojnika na teritoriji Ukrajine.

On je za Tanjug izjavio da, ukoliko se sledi analogija da se svaka izjava, naročito zvaničnika jedne takve zemlje, nekoliko puta izmeri i proceni, onda očigledno postoje neke stvari u pozadini za koje javnost ne zna, a koje su, smatra on, verovatno u velikoj meri uticale na to da do te izjave dođe.

"Jasno je da se retorika zateže, čini mi se da i dalje podižemo lestvicu kada je u pitanju odnos Istoka i Zapada. Možda neočekivano posmatrajući neke ranije Makronove izjave, pa čak i poziciju Francuske koja je u jednom trenutku delovala kao zemlja koja može da bude neka vrsta posrednika. Nisam očekivao u ovakvom formatu tako nešto da se kaže, naročito ne kada pogledate situaciju u SAD oko Kongresa i paketa pomoći, kao i apsolutno izvesnog članstva Švedske u NATO-u", naveo je analitičar.

Radulović kaže da on lično nije očekivao takvu izjavu Makrona u ovom trenutnu, ali dodaje da verovatno zvanični Pariz ima razlog zašto je on to rekao.

Komentarišući situaciju u Ukrajinu kada je reč o oružju i pomoći iz Evrope, Radulović je napomenuo da, kao i u svakom sukobu, oružja na frontu nikada nije dosta, naročito kada se sa druge strane nalazi zemlja kao što je Rusija sa velikim potencijalom, kako u živoj sili tako i u tehnici i naoružanju, iako, prema njegovim rečima, i Rusija ima problema sa municijom i pokušava različitim aranžmanima sa Iranom i Severnom Korejom da to nadomesti.

"Da li je dovoljno, nije, da li su se određena odlaganja ili razmišljanja na Zapadu negativno odrazila na Ukrajinu, u poslednjih mesec-dva se možemo složiti oko toga. Čini mi se da je za Ukrajinu u ovom trenutku mnogo veći problem pitanje žive sile i ljudstva na forntu, nego pitanje tehnike. Pitanje ljudstva je pitanje oko koga će se prilično lomiti i lupati glava kako da se to reši, naročito ako se ispostave tačne tvrdnje da Rusija planira slanje dodatnih trupa na front", ocenio je Radulović.