4. mart 2024 09:18

Tajland: Vrhovni sud oslobodio bivšu premijerku Jinglak Šinavatru nekih optužbi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tajland: Vrhovni sud oslobodio bivšu premijerku Jinglak Šinavatru nekih optužbi

Foto: AP Photo, File/Sakchai Lalit

BANGKOK - Vrhovni sud Tajlanda oslobodio je samoizgnanu bivšu tajlandsku premijerku Jinglak Šinavatru optužbi iz jednog slučaja koji datira iz 2013. godine dok je bila na funkciji, a u vezi sa štetom koju je nanela državi nesavesnim obavljanjem dužnosti, izjavio je njen advokat Nopadon Laotong, prenose lokalni mediji.

Tužbu je podnela 2022. godine Nacionalna komisija za borbu protiv korupcije protiv Jinglak i četiri druge osobe, optužujući ih da su oštetili zemlju jer nisu pratili procese nadmetanja prilikom dodele vladinog ugovora vrednog 6,71 milion dolara.

Advokat Nopadon rekao je za Rojters da je sud odustao od optužbi protiv Jinglak i drugih optuženih jer su izvršili svoje dužnosti u skladu sa zakonom i nisu sebi pribavili materijalnu korist.

Jinglak, istaknuta članica uticajne porodice Šinavatra, živi u inostranstvu poslednjih šest godina da bi izbegla zatvorsku kaznu na osnovu ranije osude zbog nehata, koja je izrečena nakon što je njena vlada svrgnuta u vojnom udaru 2014. godine.

Ranije je osuđena u odsustvu za nesavesno vršenje dužnosti i osuđena na kaznu zatvora u trajanju od pet godina zbog vladine šeme u vezi sa subvencijama za pirinač, koja je, kako je navedeno, dovela do gubitka milijardi dolara za državu.

Jinglak je sestra bivšeg tajlandskog premijera, milijardera, Taksina Šinavatre koji je nedavno uslovno pušten iz pritvora, uz ublaženu kaznu.