4. mart 2024 13:20

Vrhovni sud Rusije proglasio zakonitim odbijanje učešća Nadeždina na izborima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vrhovni sud Rusije proglasio zakonitim odbijanje učešća Nadeždina na izborima

Foto: Shutterstock.com/ARMMY PICCA, ilustracija

MOSKVA- Vrhovni sud Ruske Federacije potvrdio je zakonitost odluke da se odbije učešće na ruskim predsedničkim izborima opozicionom kandidatu Borisu Nadeždinu, preneli su danas ruski mediji.

"Nadeždinovoj žalbi se ne može udovoljiti i odluka prvostepenog suda ostaje nepromenjena", saopštio je sudija Vrhovnog suda Rusije nakon čega je odluka stupila na snagu, prenosi TASS.

Tokom rasprave pred Vrhovnim sudom predstavnik ruske Centralne izborne komisije (CIK) zatražio je da prvostepena sudska odluka ostane nepromenjena.

"Ne vidimo razlog za poništavanje odluke ili bilo kakve izmene", rekao je on.

Nadeždin se u tužbi na prvostepenu odluku pozvao na podršku birača, ali tvrdnje CIK otežale su njegov zahtev da mu se omogući učešće na izborima.

"Stotine hiljada ljudi su jasno rekle da me žele na glasačkom listiću", rekao je Nadeždin.

Centralna izborna komisija je 8. februara odbila da registruje Nadeždina kao kandidata na predsedničkim izborima zbog visokog procenta neispravnih potpisa predatih u njegovoj prijavi za učešće na izborima.

Na osnovu rezultata provere odabranih 60 hiljada potpisa, njih 9.147 proglašeno je nevažećim, a za validnu registraciju udeo nevažećih potpisa ne bi smeo da bude veći od 5 odsto.

Nadeždin je ruskoj CIK predao ukupno oko 105 hiljada potpisa.