5. mart 2024 15:40

Italija odlučila o učešću u misijama u Gazi, Ukrajini i Crvenom moru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Italija odlučila o učešću u misijama u Gazi, Ukrajini i Crvenom moru

Foto: Shutterstock.com/Philipp Dase, ilustracija

RIM - Na današnjem sastanku italijanskog Predstavničkog doma donete su odluke o učešću Rima u međunarodnim misijama, koje uključuju akcije u Ukrajini, Gazi i misiji EU "Aspides" u Crvenom moru.

Misija "Levante" ima za cilj "bavljenje potencijalnom eskalacijom sukoba između Izraela i Hamasa, uključujući i humanitarne intervencije u korist civilnog stanovništva te oblasti".

Ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je da se radi o diplomatskoj akciji radi stvaranja pomorskih koridora do luka u Pojasu Gaze, kako bi se promovisala koordinisana humanitarna inicijativa u cilju dostavljanja hrane i ostale pomoći stanovnicima te enklave.

"Vreme je sada, u perspektivi željenog prekida vatre", naglasio je Tajani.

On je najavio sastanak sa predstavnicima Crvenog polumeseca i drugih humanitarnih organizacija za sledeću nedelju, iako nastavak finansiranja Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) nije odobren na današnjem sastanku, prenosi RAI njuz.

Italija je usvojila rezolucije za podršku Ukrajini, a one uklučuju savetodavnu pomoć za reformu civilne bezbednosti, poboljšanje stanja u oblasti ljudskih prava i tržišne ekonomije, kao i jačanje vladavine prava i borbu protiv korupcije.

"Euam Ukraine" ima za cilj da doprinese procesu približavanja Kijeva Evropi.

Zarad zaštite i obnove slobode plovidbe u Crvenom moru tokom napada jemenskih Huta, Italija je zvanično odobrila evropsku misiju "Eunavfor Aspides".

Tajani je naglasio da ova misija ne predviđa isključivo preventivne udare, već da će italijanske snage biti ovlašćene za "vojne odgovore u cilju zaštite" trgovačkih brodova u toj regiji.

Poslanici su se usaglasili da "maksimalna ukupna veličina kontingenata Oružanih snaga zaposlenih u različitim operativnim akcijama iznosi 834 jedinice, dok je finansijski zahtev jednak 45.863.901 evra, od čega se 35.213.901 evra odnosi na 2024. godinu, a 10.650.000 evra za obveznice koje dospevaju 2025".

Na to se dodaje 66.543 evra namenjenih zvaničniku upućenom u Ukrajinu kao deo programa "Euam Ukraine", piše RAI njuz.