6. mart 2024 18:46

Ficdžerald: Nova ambasada Irske radiće na podršci evropskom putu Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ficdžerald: Nova ambasada Irske radiće na podršci evropskom putu Srbiji

Foto: Shutterstock.com/Dmitrij Plehanov, ilustracija

ATINA - Ambasadorka Irske u Srbiji, koja dužnost obavlja na nerezidencijalnoj osnovi u Grčkoj, Izult Ficdžerald, poručila je danas da je odluka Ministarstva spoljnih poslova te zemlje da otvori ambasadu u Beogradu veliki korak za odnose dve zemlje i naglasila da će ključna oblast rada nove ambasade biti podrška putu Srbije ka Evropskoj uniji.

"Članstvo u EU je transformisalo irsku privredu i društvo u poslednjih pedeset godina i doprinelo našim prijateljstvima i uticaju u Evropi više nego što smo ikada mogli da zamislimo. Kao mala zemlja, znamo da smo zajedno jači i želimo da ovo iskustvo podelimo sa Srbijom, koju sa nestrpljenjem očekujemo da dočekamo kao deo porodice EU", istakla je ona.

Ficdžerald je dodala da zna da će ambasada imati "sjajne temelje prijateljstva na kojima će se graditi", saopšteno je iz ambasade irske u Grčkoj.

"Kao irska ambasadorka, uvek sam se u Srbiji osećala kao kod kuće kada sam u poseti. Mnogi Srbi znaju mnogo o irskoj kulturi, zahvaljujući onima koji Irsku već predstavljaju u Beogradu: našem počasnom konzulu, An Pešić, Srpsko-irskoj privrednoj komori, i naravno veoma uspešnom godišnjem Beogradskom irskom festivalu, koji predstavlja irsku muziku, film i književnost, a koji ove godine počinje 8. marta", rekla je Ficdžerald.

Ministarstvo spoljnih poslova Irske saopštilo je juče da će otvoriti ambasade i konzularna predstavništva u još pet zemalja, među kojima je i Srbija.

Kako se navodi u saopštenju, zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Irske Mišel Martin dobio je odobrenje vlade za otvaranje novih ambasada u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Moldaviji, kao i za otvaranje novih konzulata u španskom gradu Malagi i australijskom gradu Melburnu.

"Irska širi svoje postojeće mreže i gradi nova partnerstva širom sveta. Današnja odluka će povećati broj novih misija otvorenih od 2018. na 27. Ovo proširenje pojačava glas Irske u svetu", poručio je Martin.