7. mart 2024 14:14

Viola fon Kramon o pisanju Politika: Nisam mogla da znam o vezama Novice Antića sa FSB

Izvor: TANJUG

podeli vest

Viola fon Kramon o pisanju Politika: Nisam mogla da znam o vezama Novice Antića sa FSB

Foto: Tanjug video

BRISEL - Poslanica Evropskog parlamenta i stalni izvestilac za tzv. Kosovo Viola fon Kramon - Taubade saopštila je danas da nije znala da je Novica Antić iz Vojnog sindikata Srbija, sa kojim se sastala u Briselu, povezan sa ruskom obaveštajnom službom FSB.

Ona je to napisala na platformi Iks, a povodom pisanja Politika da je ona jedan od članova EP sa kojima se sastajao Antić, za koga briselski portal tvrdi da ima veze sa ruskom obaveštajnom službom FSB i da je nameravao da se za potrebe ruske obaveštajne službe infiltrira u tela EU i dodala da je sa Antićem na sastanku razgovarala isključivo o sindikatu.

"Evropski parlament mora da ostane na oprezu u pogledu pokušaja da se kompromituje naš rad i da uzvrati na pretnje izazvane ruskim zlonamernim uticajem", napisala je Fon Kramon-Taubade

Ona je na navela da je 8. oktobra 2023. godine od Evropske federacije sindikata javnih službi, koja predstavlja više od osam miliona radnika u evropskim javnim službama, dobila zahtev da se sastane sa predstavnicima Vojnog sindikata Srbije.

"Sastanak se isključivo bavio pritiscima na Vojni sindikat Srbije i njegovog lidera, gospodina Antića, koji nam je izneo detalje o pravnim postupima u toku, koje je pokrenulo Ministarstvo odbrane Srbije", tvrdi Fon Kramon.

Ona je dodala da ni u jednom trenutku, kako je rekla, nije mogla da zna da je Antić ili bilo koji drugi predstavnik na tom sastanku povezan ili je bio povezan sa FSB ili ruskom državom.

Fon Kramon-Taubade je dodala da se redovno sastaje sa jednim brojem srpskih političkih, medijskih, civilnih, sindikalnih i drugih predstavnika i istakla da ti sastanci nude "neprocenjiv uvid i mogućnost da se u potpunosti razumeju dešavanja u Srbiji".

Briselski Politiko objavio je početkom nedelje, pozivajući se na izveštaj zapadnih obaveštajnih službi, da je otkriveno da Rusija koristi srpskog agenta kako bi se infiltrirala u tela Evropske unije i zbog širenja proruskog narativa o invaziji Ukrajine.

Navedeno je i da je Novica Antić, za koga se tvrdi da ima veze sa pripadnicima FSB, održao sastanke sa evropskim zvaničnicima, a posebno sa poslanicima Evropskog parlamenta, među kojima su bili nemačka poslanica Zelenih Viola fon Kramon-Taubadel, poslanica italijanskih socijalista i demokrata Alesandra Moreti i slovački član Grupe konzervativne Evropske narodne partije Vladimir Bilčik.