8. mart 2024 10:13

UNICEF: Preko 230 miliona žena i devojčica podvrgnuto odstranjivanju genitalija

Izvor: TANJUG

podeli vest

UNICEF: Preko 230 miliona žena i devojčica podvrgnuto odstranjivanju genitalija

Foto: Shutterstock.com/ricochet64, ilustracija

NJUJORK - Preko 230 miliona žena i devojčica je podvrgnuto odstranjivanju genitalija, od kojih većina živi u Africi, navodi se u izveštaju koji je danas objavila Agencija Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF).

U poslednjih osam godina, oko 30 miliona žena i devojčica je podvrgnuto proceduri u kojoj su im delimično ili potpuno odstranjene spoljne genitalije, naveo je UNICEF u izveštaju koji je objavljen na Međunarodni dan žena, preneo je AP.

Procenat žena i devojčica koje su podvrgnute odstranjivanju genitalija je u opadanju, saopštio je UNICEF, ali je i upozorio da su napori na iskorenjivanju te prakse suviše spori da bi se pratila populacija koja brzo raste.

.Ova praksa, za koju se pogrešno veruje da kontroliše žensku seksualnost, može da izazove ozbiljno krvarenje, pa čak i smrt.

Devojčice su podvrgavaju ovoj proceduri još kao veoma male ili kao adolescenti.

Dugoročno, ona može dovesti do infekcija urinarnog trakta, menstrualnih problema, bolova, smanjenog seksualnog zadovoljstva i komplikacija na porođaju, kao i depresije, niskog samopoštovanja i posttraumatskog stresnog poremećaja.

"Takođe vidimo zabrinjavajući trend da je sve više devojčica podvrgnuto ovoj praksi dok su deca, mnoge pre svog petog rođendana. To dodatno smanjuje mogućnost intervencije", izjavila je izvršna direktorka UNICEF Ketrin Rasel.

Samo u Africi oko 144 miliona žena i devojčica je podvrgnuto praksi odstranjivanja genitalija, zatim slede Azija i Bliski istok sa 80 miliona, odnosno šest miliona, navodi se u izveštaju.

Somalija je na vrhu liste zemalja u kojima je ova praksa, takođe, poznata kao obrezivanje žena, preovlađujuća, sa 99 odsto ženske populacije između 15 i 49 godina.

Burkina Faso je ostvarila najznačajniji napredak, smanjivši udeo žena između 15 i 49 godina kojima su odstranjene genitalije sa 80 odsto na 30 procenata tokom polednje tri decenije.