12. mart 2024 06:55

Premijer Haitija Arijel Anri podneo ostavku nakon sve većeg nasilja u zemlji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Premijer Haitija Arijel Anri podneo ostavku nakon sve većeg nasilja u zemlji

Foto: AP Photo/Collin Reid

PORT-O-PRENS - Premijer Haitija Arijel Anri pristao je da podnese ostavku posle višenedeljnog pritiska i sve većeg nasilja u toj karipskoj zemlji, saopštio je predsednik Grupe karipskih zemalja i predsednik Gvajane Ifran Ali.

Ostavka premijera Haitija dolazi nakon sastanka regionalnih lidera u ponedeljak na Jamajci, gde su razgovarali o političkoj tranziciji na Haitiju, prenosi BBC.

Anri je trenutno u Portoriku, nakon što su ga naoružane bande na Haitiju sprečile da se vrati u zemlju.

Anri se prethodno nalazio u Keniji, gde je trebalo je da dodatno pregovara o dogovoru o raspoređivanju oko 1.000 policajaca na Haiti, nakon što je kenijski Viši sud blokirao ovaj plan u januaru.

Predsednik Gvajane je, nakon sastanka, rekao da karipska grupa priznaje ostavku Anrija nakon uspostavljanja prelaznog predsedničkog saveta i imenovanja privremenog premijera.

Ali je naveo da će prelazni predsednički savet imati dva posmatrača i sedam članova sa pravom glasa, uključujući predstavnike nekoliko koalicija, privatnog sektora i civilnog društva i jednog verskog vođu.

Savet je dobio mandat da brzo imenuje privremenog premijera, rekao je on, dodajući da niko ko namerava da se kandiduje na sledećim izborima na Haitiju neće moći da postane privremeni premijer.

Anri je bio u Keniji kako bi potpisao sporazum o raspoređivanju međunarodnih bezbednosnih snaga da pomognu u borbi protiv nasilja, kada su bande napale policijske stanice i upale u dva najveća zatvora na Haitiju.

Teško naoružane bande kontrolisale su poslednjih dana ulice prestonice Haitija, Port-o-Prensa, zahtevajući ostavku Anrija, koji je bio na čelu vlade Haitija od atentata na predsednika Žovela Moiza 2021. godine.

Port-o-Prens i okolni regioni su pod jednomesečnim vanrednim stanjem, a produžen je policijski čas uveden prošle nedelje, nakon eskalacije nasilja kada su naoružani članovi bandi zauzeli dva najveća zatvora i oslobodili hiljade zatvorenika.

Procenjuje se da bande kontrolišu do 80 odsto Port-o-Prensa, glavnog grada Haitija.

SAD su saopštile da je Anri izrazio želju da se vrati na Haiti, ali da bezbednosna situacija mora da se popravi pre nego što to bude moguće.