12. mart 2024 10:14

Fon der Lajen: EK će doneti odluku da preporuči Savetu EU otvaranje pregovora sa BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fon der Lajen: EK će doneti odluku da preporuči Savetu EU otvaranje pregovora sa BiH

Foto: Tanjug video

STRAZBUR - Evropska komisija doneće odluku da preporuči Savetu EU da otvori pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom, najavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajen je, tokom plenarne sednice Evropskog parlamenta, rekla da će Koledž Komesara danas predstaviti izveštaj o BiH i njenom napretku i istakla da je BiH, od kada je dobila status kandidata, napravila impresivne korake u pogledu napretka i pokazala da može da ispuni kriterijume za članstvo u EU i deluje u skladu sa težnjom građana da budu deo EU.

Ona je naglasila da je BiH za nešto više od godinu dana ostvarila veći napredak nego za čitavu deceniju, kada je reč o njenom putu ka EU.

"To je razlog zbog kojeg ćemo doneti odluku da preporučimo Savetu otvaranje pristupnih pregovora sa BiH. Poruka koja dolazi iz BiH je jasna. Naša poruka, takođe, mora da bude jasna - budućnost Bosne i Hercegovine je u našoj zajednici", poručila je fon der Lajen.

Ona je nabrojala listu stvari koje je BiH uradila na putu ka EU, među kojima je usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom, što je, kako je rekla, "ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja", kao i usvajanje važnih zakona, kao što su oni koji se odnose na sprečavanje sukoba interesa, pranje novca i finansiranje terorizma.

Spomenula je i poboljšanje upravljanja migracionim tokovima, pristanak Ministarstva pravde BiH da u domaću krivičnu evidenciju uvrsti presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i početak rada Upravnog odbora za izgradnju mira.

Fon der Lajen, koja se tokom plenarne sednice EP posvećene pripremi za sastanak Evropskog saveta krajem marta, usredsredila na situaciju na Bliskom istoku i na proširenje na Zapadni Balkan, ocenila je da je EU promenila brzinu u pristupu regionu i shvatila da nije dovoljno čekati da se Zapadni Balkan približi EU.

"Nije dovoljno reći da su vrata otvorena. Moramo preuzeti odgovornost i na svaki mogući način podržati njihov put ka našoj uniji.

Zato smo napravili Plan rasta za Zapadni Balkan, zato smo otvorili pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Zbog toga smo se obavezali da ćemo isto učiniti i sa BiH", poručila je Fon der Lajen.