14. mart 2024 16:00

Stoltenberg: Zemlje NATO-a treba odmah da povećaju vojnu pomoć Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stoltenberg: Zemlje NATO-a treba odmah da povećaju vojnu pomoć Ukrajini

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

BRISEL - Saveznici NATO-a moraju da pokažu političku volju i da hitno povećaju isporuke oružja i vojne opreme Ukrajini, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio rezultate za 2023. godinu.

"Ukrajincima ne nedostaje hrabrosti, nedostaje im municije. Sada je vreme da saveznici mobilišu sve rezerve i pokažu političku volju da obezbede Ukrajini sve što joj je potrebno za ovu borbu... Bila bi velika istorijska greška dozvoliti (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu da pobedi", naglasio je Stoltenberg, prenosi Ukrinform.

Napomenuo je da je pomoć saveznika bez presedana pomogla Ukrajini da ostane suverena država. Ali, upozorio je on, Ukrajini je sada potrebna još veća podrška. Svaki dan odlaganja ima posledice na bojnom polju.

"Saveznici iz NATO -a ne snabdevaju Ukrajinu dovoljno municije, a posledice toga mogu se videti na bojnom polju svakog dana. To što su Rusi u prednosti u odnosu na Ukrajince je ogroman izazov. Zato su Rusi mogli da izvedu izvesnu ofanzivu tokom proteklih nedelja i meseci. Zbog toga postoji hitna potreba da saveznici donesu sve neophodne odluke za povećanje snabdevanja Ukrajine municijom. Ovo je moja poruka svim našim prestonicama", naglasio je Stoltenberg.

On je napomenuo da je, naravno, potrebno voditi računa o procesima u Kongresu SAD, jer je ova zemlja važan dobavljač oružja i municije za Ukrajinu. Ali Sjedinjene Države nisu same u tome. Evropski saveznici i Kanada takođe pružaju važnu vojnu pomoć. Ali zajedno, prema rečima šefa NATO-a, SAD, Kanada i Evropa mogu više.

"Imamo kapacitet da obezbedimo Ukrajini ono što joj je potrebno... Moramo doneti odluku i više ulagati u odbrambenu industriju i osigurati da naše vlade mogu naručiti ugovore za odbrambenu industriju. To će nam omogućiti da povećamo proizvodnju i više snabdevanja za Ukrajinu", dodao je šef Alijanse.

Stoltenberg je danas u Briselu predstavio Izveštaj o pregledu aktivnosti i dostignuća NATO-a u protekloj godini.