16. mart 2024 13:52

Meloni: Italija se seća otmice i ubistva Alda Mora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Meloni: Italija se seća otmice i ubistva Alda Mora

Foto: AP Photo/Evan Vucci

RIM - Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas, na obeležavanju 46. godišnjice od kada je ekstremna levičarska organizacija "Crvene brigade" otela lidera demohrišćana i bivšeg italijanskog premijera Alda Mora i ubila pet policajaca koji su bili u njegovoj pratnji, da Italija mora da pamti i poštuje žrtve kako se ti zločini ne bi nikada ponovili.

Meloni je rekla da se Italija danas seća njih i svih žrtava tog dramatičnog perioda italijanske istorije da se te, kako je navela, mračne godine nikada ne vrate, prenela je ANSA.

Pripadnici "Crvenih brigada" oteli su premijera Mora u Ulici Fani u Rimu 16. marta 1978. godine i ubili su ga 54 dana kasnije, 9. maja.

Moro je 16. marta 1978. godine krenuo u parlament da bi formirao novu vladu, prvi put zasnovanu na sporazumu demohrišćana i sve jačih komunista, ali su ga u tome sprečili pripadnici "Crvenih brigada koji su ga oteli.

Ta organizacija je preuzela odgovornost za otmicu dan kasnije.

"Crvene brigade" su nakon otmice u više navrata slale svoje zahteve vladi, ucenjujući je Morovim životom.

Vladajući demohrišćani su, međutim, uporno odbijali pregovore.

Moro je pronađen mrtav u automobilu u rimskoj ulici Kaitani, koja je, simbolično, na pola puta između štaba demohrišćana i komunista.

Prospero Galinari, koji je sa 11 metaka ubio Mora, kasnije je uhapšen i osuđen.

U jednom stanu u Milanu, koji je bio baza "Crvenih brigada" u vreme otmice, slučajno je 1990. godine nađeno sklonište u kojem je bilo 400 fotokopija pisama za koja je utvrđeno da ih je pisao Moro tokom zatočeništva.