16. mart 2024 14:49

Milovan Božinović: Vidimo relativizaciju do obesmišljavanja mnogih procedura

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milovan Božinović: Vidimo relativizaciju do obesmišljavanja mnogih procedura

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Poslednjih decenija svedoci smo relativizacije mnogih procedura do obesmišljavanja, ocenio je povodom 10 godina od refenduma na Krimu diplomata u penziji Milovan Božinović, dok je vojni analitičar Vlade Radulović primetio da i danas pravi analogija kada se negde u svetu pojavi žarište sa pretenzijom na secesiju, pa se kaže da se tamo mogu pojaviti "mali zeleni bez obeležja".

Na današnji dan 2014. na Krimu je održan referendum na kojem se ogromna većina glasalih opredelila za pripajanje Krima Rusiji.

Skupština Ukrajine prethodno je najavljeni referendum proglasila nelegalnim.

Na komentar da 100 država nije priznalo taj referendum, te da se Rusija tada pozivala na "presedansko pravo" i tzv. Kosovo, Božinović napominje da je danas "slaba vajda" od pozivanja na izvorne definicije nekih pojmova.

"Šta mi vidimo poslednjih decenija? Vidimo relativizaciju do obesmišljavanja mnogih procedura koje ostavljaju zvučan efekat i imaju najviši politički dignitet. Imate falš referendume, imate i falš izbore, pa je možda i ovo u Rusiji možda najbolje nazvati glasanjem. Nama je slaba vajda od pozivanja od izvorne definicije nekih pojmova jer je sve to sad u opštem pomeranju od razgradnje UN koje su potpuno blokirane i ne mogu vise nista", rekao je Božinović za Tanjug.

Kako dalje navodi, jeste 100 zemalja bilo potiv toga, ali je upitao i koje su posledice.

"Jos više zemalja je bilo protiv intervencije Amerikaca u Iraku, pa šta se to tačno tamo dogodilo?", upitao je Božinović.

On ocenjuje da će posledice svega toga biti narednih godina ili decenija "dokusurivanje klasičnih zapadnoevropskih vrednosti od zapadnoevropskih država".

Radulović na pitanje o tome kako je sve počelo i o "malim zelenim ljudima bez obeležja" podsetio da je kako se "klupko odmotavalo" Rusija potvrdila da je učestvovala tamo sa svojim snagama.

"Slučaj Krima i 2014. godina se uzima kao godina kada se prvi put na terenu vidi kako izgleda taj termin koji je nešto malo ranije uspostavljen, a to su ti "mali zeleni ljudi". Ti 'mali zeleni' za koje se ne zna ko su, a nisu marsovci... Do danas imamo tu analogiju kada god se pojavi kritčna tačka u svetu i zarište, a da ima potencijalno pretenzije na neku secesiju onda se vrlo često pominje i taj potencijalni scenario da se možda mogu pojaviti tamo mali zeleni bez obeležja", rekao je Radulović za Tanjug.

Božinović je rekao i da je svaki referendum uvek legitiman ako se njime meri volja ljudi koji čine tu državu, teritoriju ili entitet, dodajući da se referendum ne može negirati, mada, kako kaže, bilo je i onih koji su negirani.

Kako dodaje, postoje zabune oko preciznog opisivanja i označavanja pojava i ranije, ukazujući da je postojala "muka" da se opiše i bombardovanje SR Jugoslavije, pa se upotrebljavao izraz "humanitarna operacija", što je, kaže, više od relativizma.

"Takođe ako govorimo o aneksiji, ja mislim da je to neutralni izraz, a kojoj je prethodila vojna okupacija. Moramo da primetimo da to ipak nije početak onoga što danas vidimo kao krvavi rat u Ukrajini, nego možda nekoliko meseci ranije od puča, ili "revolucije", naveo je Božinović.