23. mart 2024 00:00

Broj ubijenih Palestinaca u Gazi premašio 32.000; SAD: Operacija u Rafi rizikuje dalju izolaciju Izraela u svetu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Broj ubijenih Palestinaca u Gazi premašio 32.000; SAD: Operacija u Rafi rizikuje dalju izolaciju Izraela u svetu

Foto: AP Photo/Ariel Schalit

GAZA - Od početka rata u Pojasu Gaze 7. oktobra, u izraelskoj vojnoj operaciji ubijeno je 32.070 Palestinaca, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Gaze.

Broj povređenih Palestinaca je 74.298, prenosi Rojters.

SAD: Operacija u Rafi rizikuje dalju izolaciju Izraela u svetu

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu da bi ofanziva na Rafu odvela Izrael u dalju izolaciju širom sveta.

Blinken je izjavio da operacija u Rafi "rizikuje ubijanje više civila, stvaranje haosa sa humanitarnom pomoći, dalju izolaciju Izraela širom sveta i ugrožava njegovu dugoročnu bezbednost", prenosi Rojters.

Blinken je stigao danas u Izrael, u okviru intenzivnih diplomatskih napora tokom turneje u regionu Bliskog istoka da se postigne "trajni i trenutni prekid vatre" u Gazi i odvrati izraelska ofanziva na Rafu.

Kirbi: Bela kuća će sa Izraelcima podeliti alternative kopnenoj operaciji u Rafi

Bela kuća će sa izraelskim zvaničnicima podeliti alternative za eliminisanje palestinske militantne grupe Hamas u Gazi bez kopnene ofanzive u Rafi za koju Vašington tvrdi da bi bila "katastrofa", rekao je danas portparol Bele kuće Džon Kirbi uoči razgovora koji se očekuju sledeće nedelje u Vašingtonu između visokih američkih zvaničnika i izraelske delegacije koja je bila u poseti.

"Verujemo da je velika kopnena ofanziva u Rafi greška i da bi bila katastrofa", rekao je Kirbi na brifingu, prenosi Rojters.

Kirbi je rekao da će američki zvaničnici podeliti moguće opcije sa izraelskim zvaničnicima kada posete Vašington, i rekao da će više detalja o poseti biti objavljeno narednih dana. 

Savet bezbednosti nije usvojio američki Nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije danas usvojio američki nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi, pošto su Rusija i Kina uložile veto.

Za rezoluciju glasalo je 11 članica Saveta bezbednosti, dok su Rusija, Kina i Alžir bili protiv, a Gvajana uzdržana. 

Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas Grinfild rekla je posle glasanja da Rusija i Kina nisu želele da glasaju za američku rezoluciju samo kako bi videle neuspeh SAD. "Rusija je još jednom stavila politiku iznad napretka", rekla je ona, prenosi BBC.

Prethodno je obrazlažući američki predlog rekla da bi bila "istorijska greška" ako Savet bezbednosti ne usvoji rezoluciju. 

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja je, međutim, pre glasanja pozvao članice da odbace ponuđenu rezoluciju, navodeći da je ona ispolitizovana i osmišljena kako bi se uticalo na raspoloženje birača u SAD pre predsedničkih izbora.

"Od samog početka bilo je očigledno da pregovori koje naše američke kolege vode o ovom projektu imaju za cilj samo odlaganje vremena. Svi naši komentari i crvene linije su iznova i iznova ignorisani, kao i predlozi niza drugih. To je bio nekakav razgovor sa prazninom, a ne normalan rad sa dokumentom", rekao je Nebenzja, prenosi RIA.

Makron: Francuska će predložiti novu rezoluciju za prekid vatre u Gazi

Predsednik Francuske Emanuel Markon izjavio je danas da će ta država raditi na nacrtu nove rezolucije za prekid vatre u Gazi, nakon što su Rusija i Kina uložile veto na američku u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Nakon veta Rusije i Kine pre par minuta, nastavićemo da radimo u Savetu bezbednosti UN na osnovu francuskog nacrta rezolucije i radićemo sa našim američkim, evropskim i arapskim partnerima na postizanju dogovora", izjavio je Makron, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je saopštilo u četvrtak da je počelo na izradi nacrta sa diplomatama, u slučaju da američka ne prođe.

Za američki predlog rezolucije glasalo je 11 članica Saveta bezbednosti, dok su Rusija, Kina i Alžir bili protiv, a Gvajana uzdržana. 

Blinken se sastao sa porodicama talaca Hamasa

Američki državni sekretar Entoni Blinken održao je danas zatvoreni sastanak sa porodicama američkih i izraelskih talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze.

Te porodice u su u zajedničkom saopštenju zahvalile Blinkenu i administraciji predsednika SAD Džozefa Bajdena na kontinuiranoj podršci, prenosi "Tajms of Izrael".

"Hitno pozivamo sve strane da primene maksimalan pritisak da bi osigurale dogovor za brzo i bezbedno puštanje naših voljenih. Svaki dan koji prođe je večno mučenje za naše porodice.

Preklinjemo međunarodnu zajednicu da učini sve što je moguće", piše u saopštenju.

Blinken: Izrael će bez plana za "dan posle" Hamasa biti zaglavljen u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je danas premijera Izraela Benjamina Netanijahua da će Izrael, bez plana za "dan posle" Hamasa, biti godinama zaglavljen u Gazi.

Blinken je dodao da će u takvoj situaciji opadati međunarodni ugled Izraela i da će njegova nacionalna bezbednost biti u opasnosti, prenosi Tajms of Izrael.

"Vi ne razumete ovo, a kad budete razumeli, možda će već biti kasno", kazao je Blinken i ocenio da je, ako se trenutni trendovi nastave, jedini mogući rezultat ostanak Hamasa na vlasti ili anarhija u Gazi.

Netanijahu se složio sa ovim Blinkenovim ocenama. Blinken je danas stigao u Izrael, u okviru intenzivnih diplomatskih napora tokom turneje u regionu Bliskog istoka da se postigne "trajni i trenutni prekid vatre" u Gazi i odvrati izraelska ofanziva na Rafu, prenosi Rojters.

Dok se SAD protive toj ofanzivi, Izrael tvrdi da je ona neophodna kako bi se iskorenio Hamas.

Entoni Blinken razgovarao sa Netanjahuom i Gancom

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i ministrom ratnog kabineta Benijem Gancom.

Razgovor sa Netanjahuom trajao je oko sat vremena, a glavna tema je bio sporni plan o ofanzivi na Rafu, čemu se Sjedinjene Američke Države protive, a za koju Izrael tvrdi da je neophodna za suzbijanje Hamasa.

Posle toga se sastao sa Gancom koji je zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na podršci i posvećenosti bezbednosti Izraela, prenosi "Tajms of Izrael".

Oni su razgovarali o ofanzivi na Rafu, a Ganc je uveravao Blinkena da će Izrael "nastaviti da omogućava humanitarnu pomoć" civilima u Gazi, navedeno je u saopštenju Gancovog kabineta.

Blinken je stigao danas u Izrael, u okviru intenzivnih diplomatskih napora tokom turneje u regionu Bliskog istoka da se postigne "trajni i trenutni prekid vatre" u Gazi i odvrati izraelska ofanziva na Rafu.

EU pozvala na hitnu pauzu u sukobima u Pojasu Gaze radi dostavljanja pomoći

Evropski savet pozvao je sa samita u Briselu na hitnu pauzu u sukobima u Pojasu Gaze radi dostavljanja humanitarne pomoći, a koja bi vodila ka održivom prekidu vatre.

Evropski savet je pozvao i na bezuslovno oslobađanje svih talaca koje drži palestinska militantna grupa Hamas.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da su se evropski lideri saglasili o jedinstvenoj izjavi o Bliskom istoku, prenosi Gardijan.

"Potpun i bezbedan pristup humanitarne pomoći Gazi je od suštinskog značaja za pružanje pomoći civilnom stanovništvu koje se nalazi u katastrofalnoj situaciji", naglasio je Mišel.

Izraelska vojska kaže da otvara novi koridor za dostavljanje pomoći Pojasu Gaze

Izraelska vojska saopštila je danas da je otvorila novu rutu za humanitarnu pomoć Pojasu Gaze i da dozvoljava ulazak neograničenih količina u tu palestinsku enklavu.

Šef izraelske uprave za vezu za Pojas Gaze, Moše Tetro, rekao je na novom punktu za ulazak pomoći na severu enklave da, prema analizi Izraela, tamo nema gladi, preneo je Rojters.

Tetro tvrdi da dovoljna količina hrane ulazi u Pojas Gaze svaki dan. Prema njegovim rečima, kroz taj punkt u četvrtak je prošao konvoj od sedam kamiona, što je bio treći put da je korišćena ta ruta.

"Činimo sve što možemo da povećamo količinu humanitarne pomoći koja stiže u Gazu", rekao je Tetro.

Izrael odobrio novu parcelu za izgradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič proglasio je danas 800 hektara na okupiranoj Zapadnoj obali za državno zemljište, kako bi se olakšalo njegovo korišćenje za izgradnju jevrejskih naselja.

Smotrič je rekao da izraelska vlada promoviše naseljavanje Jevreja na Zapadnoj obali dok, kako je naveo, ima snaga u Izraelu i svetu koje žele da Izrael odustane od svoga prava na Judeju i Samariju, preneo je Rojters. 

Palestinske vlasti osudile su taj potez, a palestinsko ministarstvo inostranih poslova ocenilo je da je taj potez "nastavak istrebljenja i raseljavanja" palestinskog naroda.

Ministarstvo je istaklo da međunarodna zajednica nije uspela da zaštiti palestinski narod.

Izraelska vojska: U Šifi ubijeno oko 150 militanata, uhapšeno preko 500

Izraelska vojska je saopštila da je oko 150 naoružanih ljudi ubijeno i preko 500 osumnjičenih uhapšeno, tokom racije u bolnici Šifa u gradu Gazi, koja sada traje četvrti dan, i za koju tvrdi da je usmerena protiv militanata Hamasa.

Izraelske snage pritvorile su stotine boraca Hamasa i Islamskog džihada, uključujući brojne bezbednosne zvaničnike i vojne komandante tokom svog produženog napada na Šifu, glavnu bolnicu u Gazi, rekao je portparol izraelske vojske Daniel Hagari.

Saopšteno je da su trupe ubile stotine boraca i pritvorile preko 500 osumnjičenih, uključujući 358 pripadnika Hamasa i organizacije Islamski džihad, što je najveći broj od početka rata pre skoro šest meseci, prenosi Rojters.

Hagari je rekao je da su jedinice specijalnih snaga koristile "taktiku obmane" da iznenade borce i da su nanele težak udarac Hamasu i Islamskom džihadu.